Midden in het Kroatische kustplaatsje Stobreč hebben archeologen de resten blootgelegd van een 3.500 jaar oude nederzetting

Midden in het Kroatische kustplaatsje Stobreč hebben archeologen de resten blootgelegd van een 3.500 jaar oude nederzetting.

Ministerie van Cultuur en Media van Kroatië.

Griekse nederzetting in Kroatië blijkt veel ouder dan gedacht

Midden in het Kroatische kustplaatsje Stobreč, nabij Split, hebben archeologen de resten blootgelegd van een 3.500 jaar oude nederzetting. De vondst uit de bronstijd (3.200 – 800 v.Chr.) werd gedaan in de oud-Griekse nederzetting Epetion uit de vierde eeuw v.Chr., die ruim duizend jaar ouder blijkt dan gedacht.

Tekst: Thomas van Roijen

Resten uit de bronstijd

De bouwwerken uit de bronstijd die de archeologen aantroffen, bestonden uit resten van woningen, publieke gebouwen en gebouwen die werden gebruikt als opslagplaats. De resten uit de bronstijd wijzen erop dat Epetion veel eerder bewoond werd dan gedacht. Verder onderzoek naar het ontstaan van de nederzetting moet uitwijzen of de oude Grieken Epetion eerder hebben gesticht dan bekend, of dat de prehistorische nederzetting er al lag voor hun aankomst. Het is in ieder geval zeker dat de nieuwe vondst nieuwe inzichten kan bieden in het prehistorische verleden van de regio.

Naast ouder, bleek de nederzetting ook groter dan gedacht. Zo werd tussen de resten uit de bronstijd een indrukwekkend bouwwerk van reusachtige stenen gevonden met dubbele poorten, dat ver buiten de eerder gevonden oud-Griekse muren lag.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


4.000 jaar bewoond

Tijdens het onderzoek in Epetion, dat in 2012 is gestart, werden bouwwerken opgegraven uit verschillende periodes. Zo werden er naast de resten uit de bronstijd ook resten gevonden uit de oud-Griekse en Romeinse tijd, evenals vondsten uit de late oudheid en vroege middeleeuwen. Bijzonder aan de archeologische vindplaats is dat de verschillende aardlagen bewoning aantonen over een periode van ruim 4.000 jaar.

Behalve de prehistorische nederzetting hebben de archeologen ook een grote Griekse stadswal gevonden van zo’n 70 meter lang. Volgens de onderzoekers is het 2.000 jaar oude verdedigingswerk één van de best bewaarde Griekse muren van Kroatië.

Behalve de prehistorische nederzetting hebben de archeologen ook een grote Griekse stadswal gevonden van zo’n 70 meter lang

Behalve de prehistorische nederzetting hebben de archeologen ook een grote Griekse stadswal gevonden van zo’n 70 meter lang

Ministerie van Cultuur en Media van Kroatië.

Bondgenoot van Griekse kolonie

Volgens historische bronnen was Epetion een bondgenoot van de Griekse kolonie Issa op het Kroatische eiland Vis. Epetion was omgeven door vruchtbare landbouwgrond en een diepe, afgeschermde baai die geschikt was voor aanmerende (handels)schepen. Onderzoekers gaan ervan uit dat de nederzetting een belangrijke rol speelde in de verhandeling van producten uit Issa en de landinwaartse verspreiding en invloed van de oude Grieken in de regio. Verder onderzoek naar Epetion en de prehistorische nederzetting kan dus inzicht bieden in het contact tussen de oud-Griekse kolonisten en de lokale inwoners van Dalmatië.

Meer lezen