De stenen ruïne bestaat uit vier kleine centrale kamers in het midden, die worden omringd door acht getrapte muren en een gangenstelsel met meerdere ruimtes

De stenen ruïne bestaat uit vier kleine centrale kamers in het midden, die worden omringd door acht getrapte muren en een gangenstelsel met meerdere ruimtes

Ministerie van Onderwijs van Griekenland.

Mysterieus rond bouwwerk van 4.000 jaar geleden gevonden op Kreta

Op het Griekse eiland Kreta hebben archeologen een groot rond bouwwerk opgegraven van ruim 4.000 jaar geleden uit de Minoïsche beschaving. De stenen ruïne bestaat uit vier kleine centrale kamers in het midden, die worden omringd door acht getrapte muren en een gangenstelsel met meerdere ruimtes. Het mysterieuze bouwwerk, waarvan de functie nog wordt onderzocht, doet denken aan het mythische labyrint van de Minotaurus.

Minoïsche paleizen en tombes

Het bouwwerk werd gevonden op een heuvel in de buurt van de plaats Kastelli en is ongeveer 1.800 vierkante meter groot. Aan de hand van aardewerken scherven die in de ruïne zijn gevonden, schatten de archeologen dat het gebouw uit 2.000 tot 1.700 v.Chr. dateert. Dit is tevens de periode waarin de eerste paleizen van de Minoïsche beschaving op Kreta werden gebouwd, waaronder het beroemde paleis van Knossos.

De ronde vorm van het bouwwerk wijkt echter af van de paleiscomplexen, die meestal vierkant waren. Het ronde grondplan komt daarmee eerder overeen met de Minoïsche koepelgraven, die de vorm van een bijenkorf hadden. Net als de graven had de centrale kamer van het gebouw waarschijnlijk een koepel- of kegelvormig dak. De archeologen gaan er echter van uit dat het bouwwerk bij Kastelli een andere functie had dan de paleizen of tombes.

De ligging op de steile heuvel, moet het bouwwerk een prominente en opvallende plek in het landschap hebben gegeven

De ligging op de steile heuvel, moet het bouwwerk een prominente en opvallende plek in het landschap hebben gegeven

Ministerie van Onderwijs van Griekenland


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Gebruikt voor offerfeesten

Volgens de onderzoekers zijn de vele dierenbotten bij de opgraving namelijk een aanwijzing voor grote offerfeesten en -rituelen die bij het monument werden gehouden. De ligging op de steile heuvel van meer dan 400 meter hoog, moet het bouwwerk bovendien een prominente en opvallende plek in het landschap hebben gegeven. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat het een belangrijke plaats was voor de gemeenschap die de constructie heeft gebouwd. Waar het monument precies voor diende en wat de relatie was tot andere Minoïsche bouwwerken, hopen de archeologen met verder onderzoek te achterhalen.

Aan de hand van aardewerken scherven, schatten de archeologen dat het gebouw uit 2.000 tot 1.700 v.Chr. dateert

Aan de hand van aardewerken scherven, schatten de archeologen dat het gebouw uit 2.000 tot 1.700 v.Chr. dateert

Ministerie van Onderwijs van Griekenland.

De Minoïsche beschaving

De Minoïsche beschaving uit de bronstijd vestigde zich tussen ongeveer 3.000 en 1.200 v.Chr. op Kreta en was een van de eerste grote beschavingen van de wereld. Vanwege de centrale ligging in de Middellandse Zee had de beschaving belangrijke handelsbetrekkingen met andere zeevarende culturen in het gebied. De Minoïsche beschaving was complex en geavanceerd. Zo waren de Minoërs de uitvinders van het oudste bekende Europese schrift, maakten ze grote paleizencomplexen en kunstwerken en stonden ze bekend om hun felbegeerde smeedkunst. Waar de beschaving precies vandaan kwam en hoe zij aan een einde kwam, staat tot op de dag van vandaag echter ter discussie.

De Minotaurus

De Minoïsche beschaving ontleent haar naam aan de mythische koning Minos die zou hebben geregeerd over Kreta. Volgens de mythologie was de zoon van Minos de Minotaurus, een wezen dat half mens half stier was. Omdat de Minotaurus mensenvlees at en zo een gevaar vormde voor de buitenwereld, liet Minos zijn zoon opsluiten in een ingewikkeld labyrint. Elk jaar werden er zeven Atheense jongens en meisjes aan de Minotaurus geofferd door ze het labyrint in te sturen. In het derde jaar offerde de Griekse held Theseus zich op om het labyrint te betreden, waar hij het wezen uiteindelijk wist te doden.

Meer lezen