Graftombe

De graftombe was van binnen versierd met kleurrijke taferelen

Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Graftombe van schatbewaarder Ramses II ontdekt

Bij de beroemde necropolis Sakkara in Egypte hebben archeologen van de Universiteit van Caïro een graftombe ontdekt, van een belangrijke ambtenaar van farao Ramses II. De ambtenaar, genaamd Ptah-M-Wia, leefde ca. 3.200 jaar geleden en was onder andere schatbewaarder en hoofdopzichter van het vee. 

Ramses II regeerde van ca. 1279 tot 1213 v.Chr. en wordt veelal gezien als de grootste en machtigste farao uit de Egyptische geschiedenis. Hij breidde het Egyptische Rijk uit tot aan het hedendaagse Syrië en gaf de opdracht tot het bouwen van vele grootse bouwwerken, zoals Aboe Simbel en het Ramesseum. Ook liet hij de beroemde tempel Karnak flink uitbreiden.

Wie was Ptah-M-Wia?

Volgens de inscripties in de graftombe bekleedde Ptah-M-Wia diverse belangrijke functies in de regering van Ramses. Zo was hij niet alleen schatbewaarder en hoofdopzichter van het vee, ook was hij verantwoordelijk voor het brengen van offers in een tempel in Thebe, ook wel bekend als Luxor. Het is niet duidelijk welke tempel hier precies mee bedoeld wordt.

Hiërogliefen

-

Egyptisch Ministerie van Oudheden.Graftombes van de 19de en 18de dynastie

De graftombe werd gevonden in een deel van Sakkara waar ook andere belangrijke ambtenaren uit het Nieuwe Rijk zijn begraven. “De locatie waar het ontdekt is bevat graftombes van belangrijke leiders en ambtenaren uit de tijd van de 18de dynastie [ca. 1550 - 1292 v.Chr] en de 19de dynastie [1292 - 1189 v.Chr.] , waarvan de belangrijkste het graf van Horembeb is,” liet de secretaris-generaal van het Egyptische ministerie van Oudheden Mostafa Waziri weten in een persbericht.


Meer weten over archeologische vondsten uit Egypte? In het huidige nummer van Archeologie Magazine besteden we ruime aandacht aan het Dodenboek van Qenna. Een Oud-Egyptisch papyrus van bijna 18 meter lang, dat een overledene moest helpen het hiernamaals te bereiken KLIK HIER!


Egyptische pilaar

-

Egyptisch Ministerie van Oudheden.Kenmerkende versieringen

Volgens de archeologen is de graftombe gebouwd in een stijl die kenmerkend is voor de regeerperiode van Ramses II. Bij de ingang van het graf zijn gebeurtenissen uit het leven van Ptah-M-Wia uitgehakt in de rotsen. Daarnaast zijn er aan de binnenkant kleurrijke versieringen op de wanden aangebracht, waar onder andere mensen op staan afgebeeld die vee slachten. Verder zijn er zogenoemde Osiriaanse zuilen gevonden, zuilen uitgehakt in de vorm van Osiris, de Egyptische god van de doden en het eeuwige leven in het hiernamaals. “Al deze stukken zullen bestudeerd worden, waarna ze teruggezet worden op hun oorspronkelijke plek in het graf”, aldus hoofd van het archeologisch team Ola El-Egazy, in een interview met Ahram Online.

Bron: Smithsonian Magazine.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen