Reconstructie

De drie gereconstrueerde gezichten

Parabon Nanolabs

Gezichten van Oud-Egyptische mummies digitaal gereconstrueerd

Een team wetenschappers van het bedrijf Parabon Nanolabs en het Max Planck Instituut heeft de gezichten van drie Egyptische mummies digitaal weten te reconstrueren. Dit is gedaan met behulp van een DNA-analyse en software, die op basis van voorspelde gezichtskenmerken een 3D-reconstructie kan maken. De resultaten lijken eerder onderzoek naar de afstamming van oude Egyptenaren te ondersteunen, waaruit bleek dat ze meer leken op mensen in de Levant dan op de ‘moderne’ Egyptenaren.

De drie mummies zijn gevonden bij een archeologische vindplaats genaamd Abusir el-Meleq, ten zuiden van Caïro. Eerder onderzoek toonde aan dat ze ergens tussen 776 en 2 v.Chr. begraven zijn. Alle drie de mummies waren mannen, die gestorven zijn rond hun 25e levensjaar. In 2017 ontdekten onderzoekers van het Max Planck Instituut dat er bij deze drie mummies nog genoeg organisch materiaal overgebleven was om een DNA-analyse uit te kunnen voeren. Hierdoor kon de genetische afstamming van de mummies in kaart gebracht worden.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Forensische software

De wetenschappers van Parabon Nanolabs hebben op deze data hun zogenaamde ‘Snapshot’ software toegepast. Deze software kan op basis van genetische informatie, gezichtskenmerken bepalen, zoals de vorm van het gezicht, huidskleur, haarkleur en of een gezicht sproeten had of niet. Snapshot wordt tegenwoordig ook gebruikt bij forensisch onderzoek, tijdens politieonderzoeken. Veel van het genetisch materiaal van de mummies was beschadigd. Gelukkig hadden de onderzoekers echter geen volledig intact DNA nodig om de reconstructie te maken. Slechts de delen van het DNA, die de bovengenoemde gezichtskenmerken bepalen, hoefden gelezen te worden.

Vervolgens hebben de wetenschappers thermische scans gemaakt van de hoofden van de mummies. De resultaten hiervan combineerden ze vervolgens met de resultaten van Snapshot, waarna ze op basis hiervan de 3D-reconstructies maakten.

Meer voorouders uit het Nabije Oosten

Het resultaat ondersteunt eerder onderzoek naar de afstamming van oude Egyptenaren. Dit onderzoek concludeerde: “Oude Egyptenaren deelden meer voorouders met mensen uit het Nabije Oosten dan Egyptenaren van vandaag de dag. Moderne Egyptenaren vertonen meer menging met mensen uit de sub-Sahara.” Iets wat duidelijk terug te zien is in de reconstructie.

Bron: Parabon Nanolabs.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen