Graf uit de bronstijd werpt nieuw licht op positie vrouw

De twee skeletten gevonden in een keramieken pot.

Arqueoecologia Social Mediterrània Research Group, Universiteit Autònoma in Barcelona.

Graf uit de bronstijd werpt nieuw licht op positie vrouw

In het Spaanse Murcia is een 3.700 jaar oud graf van een vrouw en een man uit de bronstijd gevonden. De grafgiften lijken erop te wijzen dat de vrouw een hoge politieke status had, terwijl de man een belangrijke strijder was. De vondst werpt hiermee nieuw licht op de rol van vrouwen in de El Argarcultuur, een beschaving uit de bronstijd die door sommigen ook wel de ‘eerste staat van Europa’ wordt genoemd.

Het graf werd gevonden onder een paleis uit de bronstijd op de heuvel La Almoloya, mogelijk het oudst ontdekte paleis in deze regio. De vrouw en man waren begraven in een grote keramieken pot. Uit genetisch onderzoek blijkt dat ze in de 17e eeuw v.Chr. zijn gestorven. De vrouw was vermoedelijk tussen de 25 en 30 jaar toen ze stierf. De man (die tussen de 35 en 40 jaar oud was) is iets eerder dan de vrouw overleden. Onderzoekers denken dat ze tot het volk van El Argar behoorden (2200-1550 v.Chr.). Dit volk was een van de eerste in Europa die brons bewerkten. Hun cultuur verspreidde zich uiteindelijk over een gebied van zo’n 35.000 km, ongeveer even groot als België.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Waardevolle grafgiften

Wat vooral de aandacht van de onderzoekers trok, waren de vele kostbare grafgiften, 29 in totaal. Hieruit blijkt namelijk dat de vrouw vrijwel zeker een hogere status had dan de man. Veruit de meeste kostbare grafgiften horen namelijk bij haar. Ze werd begraven met tientallen waardevolle zilveren voorwerpen, waaronder een diadeem die wellicht als kroon diende. Ook lag er een beker met een zilveren rand. Volgens de onderzoekers was de vrouw zo edel dat haar lippen alleen zilver mocht aanraken. In totaal is er 230 gram aan zilver in het graf gevonden, dat stond in die tijd gelijk aan zo’n 938 daglonen. Dit alles doet vermoeden dat de vrouw een hoge politieke status had.

Prominente rol

Samen met eerder vondsten wijst dit erop dat vrouwen een prominente rol in de El Argar-maatschappij konden spelen. Er zijn eerder namelijk ook soortgelijke diademen gevonden in graven van vier andere vrouwen. Verschillende zwaarden in de graven van mannen lijken erop te wijzen dat dit strijders waren. Mogelijk hebben ze als taak gehad om het territorium van de El Argar uit te breiden met hun fysieke kracht. De elite van de El Argar-maatschappij kwam waarschijnlijk aan hun rijkdom door een soort belastingsysteem. Er bestond in die tijd geen ander volk in West-Europa met zo’n sterke culturele eenheid over zo’n groot gebied.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen