Keltische munten gevonden

Overzicht van de munten uit de schatten van Sittard-Geleen

Vrije Universiteit Amsterdam.

Gevonden Keltische muntschatten vertellen verhaal over genocide

In het Zuid-Limburgse Sittard-Geleen zijn twee kleine Keltische muntschatten gevonden. Vanaf 15 maart 2019 zijn de munten voor het eerst te zien in het Limburgs Museum te Venlo. De archeologen die de vondsten hebben onderzocht, leggen een verband met Caesars genocide op de stam van de Eburonen, uit de jaren 50 v.Chr. 

Zilveren regenboogschotels

De vondsten werden gedaan door hobby-archeologen. Eind 2018 volgde een officiële opgraving, geleid door archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het gaat hierom twee kleine muntschatten van zilveren ‘’regenboogschotels’’. Dit munttype circuleerde in de Maasstreek halverwege de eerste eeuw voor Christus. 

De genocide op de Eburonen

Er zijn al eerder Keltische muntschatten in de regio gevonden. Wat deze vondsten interessant maakt, is dat zij wijzen naar een zekere ‘’piek’’ in de begraving van schatten hier. De archeologen van de VU en de RCE leggen een verband met de genocide op de Eburonen. Julius Caesar en zijn legioenen plunderden en brandden het gebied van de stam plat in 53- en 51 voor Christus. Caesar wilde de stam vernietigen nadat zij in 54 voor Christus in opstand tegen de Romeinse veroveraar waren gekomen. 

Caesar omschreef de genocide op de Eburonen in zijn ‘’Commentarii Rerum in Gallia Gestarum’’, oftewel het verslag van zijn oorlog tegen de Galliërs. (53 v.Chr.): ‘’Caesars intentie was (...) de Eburonen te omsingelen met een enorme legermacht, om hen vervolgens volledig van de aardbodem weg te vagen.(...) Elk deel van het Eburoonse gebied werd nu geplunderd.’’

Muntschatten met een verhaal

Waarschijnlijk begroeven de eigenaren de munten in de grond, met de bedoeling ze weer op te graven wanneer ze de aanvallen van de Romeinen zouden overleven. De eigenaren hebben de munten helaas nooit meer kunnen opgraven. Samen met andere gevonden goud- en zilverschatten uit deze periode, vertellen deze munten het verhaal over een dramatische fase uit de geschiedenis van Zuidoost-Nederland. 

Bron: 

Afbeelding: 

  • Overzicht van de munten uit de schatten van Sittard-Geleen: Vrije Universiteit Amsterdam. 
Meer lezen