Vijf grote muntschatten in Europa
Een van de tastbaarste schatten die we van vroegere tijden hebben zijn munten. Nu nog steeds worden grote muntschatten gevonden over heel de wereld. Voornamelijk in Europa worden veel munten gevonden van de Romeinen, die een groot deel van Europa in bezit hadden. In dit artikel zet de redactie vijf grote munt vondsten in Europa op een rij.
Hobbyist vindt grote Angelsaksische muntschat
In 2015 vond amateurschatzoeker Paul Coleman in het Engelse dorp Lenborough een muntschat van meer dan vijfduizend munten uit de Angelsaksische tijd. Het is de grootste muntenvondst in het Verenigd Koninkrijk in bijna twintig jaar. De waarde van de schat wordt geschat op zo’n 1,5 miljoen euro. Op de munten is zowel de beeltenis van koning Ethelred II de Onberadene (968-1016) als koning Knoet II de Grote (990-1035) te zien. Lees hier meer.
590 kg aan Romeinse munten gevonden in Spanje
In 2016 werd in het zuiden van Spanje door bouwvakkers circa 590 kg aan Romeinse munten gevonden. De bouwvakkers waren bezig met een routineklusje aan waterleidingen toen zij de vondst deden. De munten dateren uit de late derde en vroege vierde eeuw na Christus. De bronzen geldstukken werden in negentien Romeinse amfora’s gevonden in het plaatsje Tomares, bij Sevilla. Lees hier meer.
Duitse bergbeklimmer vindt zilverschat in Saksisch Zwitserland
Tijdens een klim in Saksisch Zwitserland in 2016 heeft een Duitse man uit Franken per toeval één van de ‘grootste Saksische muntschatten’ ontdekt. De vondst werd gedaan in één van de oudste klimgebieden van Duitsland. Het gaat om ongeveer 800-1000 munten uit de zeventiende en achttiende eeuw. Waarschijnlijk zijn de munten na het Congres van Wenen (1814-1815) verstopt in de bergen. Lees hier meer.
Grootste Romeinse goudschat ooit gevonden
In juni 2011 vonden twee vrienden met een metaaldetector 3.874 Romeinse munten in het Engelse Worcestershire. Ze vonden de munten bij toeval nadat ze 34 jaar lang naar voorwerpen zochten met een detector. De munten dateren uit 280 na Christus en zaten in verschillende keramieken potten. Lees hier meer over de vondst en het verdere onderzoek.
Zeldzame vroegmiddeleeuwse muntschat ontdekt bij opgravingen Domplein Utrecht
Bij de opgravingen voor DOMunder in 2014 is een groot aantal vroegmiddeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden. Wat de vondst nog waardevoller maakt, is het feit dat meerdere munten direct te koppelen zijn aan een archeologisch spoor. De muntschat speelt daarmee een sleutelrol in de datering en de plaats van opeenvolgende kerken op het Domplein. Lees hier meer.