Invasie Caesar in Engeland

Hier kwam Caesars vloot aan in Engeland

Opgraving Ebbsfleet Archeologen hebben de plek waar Caesar met zijn leger in Engeland landde gevonden. Archeologen van de University of Leicester plaatsen de landing op het voormalige eiland Thanet, aan de Pegwell Bay, vlakbij Ramsgate.
Inmiddels ligt de plek die Caesar zelf ook omschreven heeft, bijna een kilometer landinwaarts. Daar troffen archeologen een verdedigingsgracht aan. In de gracht werden resten van aardewerk gevonden die hielpen de gracht te dateren op de eerste eeuw voor christus. Naast de verdedigingswerken werden ook wapens aangetroffen, waaronder de punt van een pilum.

Caesar toch op eiland geland

Invasie Caesar in EngelandDe landingsplek komt volgens de archeologen overeen met de verslagen van Caesar zelf over de landing. Hij beschreef een landschap dat overeenkomt met hoe het gebied rond de Pegwell Bay. Volgens de archeologen is het voor het eerst dat er op het voormalige eiland Thanet gegraven wordt. Omdat het gebied tot in de middeleeuwen een eiland was, werd het lang niet waarschijnlijk geacht dat Caesar zijn troepen daar zou laten landen.

Caesars invasie in Engeland

In 55 en 54 voor Christus, stak Caesar vanuit Gallië het Kanaal over. Lang werd gedacht dat deze invasies slechts kortstondig waren, en dat de aanvallen niet als een groot militair succes beschouwd konden worden. De archeologen wijzen er echter op dat het langdurige effect van de aanvallen niet onderschat mag worden. Volgens de archeologen werden deze aanvallen in Rome wel degelijk als overwinningen gevierd en het zou zelfs kunnen dat Caesar hiermee de weg voor Claudius plaveide.

Bron:

University of Leicester

 

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's