steencirkel Aberdeenshire

Na een telefoontje bleek dat de steencirkel slechts twintig jaar oud was.

Aberdeenshire Council

Foutje! "Eeuwenoude" steencirkel toch niet eeuwenoud

Een boer en archeologen konden hun geluk niet op. Een boer in het Schotse Aberdeenshire meldde de vondst van een onbekende stenencirkel op zijn land. Archeologen bevestigden dat het waarschijnlijk om een oude stenencirkel ging, waarvan er in de regio al meerdere gevonden waren.

De archeologen waren blij met de vondst. Er zijn meer steencirkels in Schotland, maar het gebeurt maar zelden dat er een onbekende steencirkel wordt gevonden. Wel zagen de archeologen meteen dat de cirkel ongewoon was. De stenen waren klein en ook de diameter van de cirkel was kleiner dan gebruikelijk. Helemaal opvallend was dat er in en om de cirkel niet de gebruikelijke vondsten werden gedaan, zoals cairns die bij veel andere steencirkels wel werden gevonden. Ondanks die merkwaardigheden, werd de cirkel opgenomen in de catalogus van oude steencirkels.

Telefoontje van de boer

Het archeologisch onderzoek naar de cirkel stopte daar echter niet. Aan dat onderzoek kwam echter abrupt een einde toen de archeologen een telefoontje ontvingen van de vorige eigenaar van de landerijen. Wat bleek: hij had de stenen zelf zo’n twintig jaar geleden neergezet.

Moeilijk te dateren

Een domper voor de archeologen die de ‘eeuwenoude’ stenencirkel van hun lijstje oude monumenten moesten schrappen. Tegelijk relativeerden de archeologen de vondst. De stenen zijn immers moeilijk om goed te dateren, maar veel belangrijker: volgens de archeologen in Aberdeenshire toont de replica aan dat de lokale bevolking erg betrokken is bij archeologie. Dat de steencirkel zo echt leek, toont aan hoe goed de kennis van de bevolking is over de archeologie in hun eigen omgeving.

Daarom blijven de stenen wel staan. Volgens de gemeente van Aberdeenshire past de replica goed in het landschap. Daarom hoopt de gemeente dat bezoekers de steencirkel blijven waarderen, ondanks dat die dus niet uit de bronstijd komt.

Bron en afbeelding:

Aberdeenshire Council: Aberdeenshire stone circle initially thought to be thousands of years old identified as modern replica 

Meer lezen