Stenen cirkel in Engeland

Het mysterie van de steencirkels

Stenen cirkel in EngelandOveral ter wereld kun je ze terugvinden, steencirkels. De bekendste in Groot-Brittannië en Frankrijk, maar ook in Afrika en Australië zijn deze onverklaarbare steenformaties te vinden. Wie was er ooit in staat om deze reusachtige stenen te vervoeren en te positioneren en vooral waarom?


Hoe werden deze formaties gebouwd?

Alleen al in Groot-Brittannië zijn er meer dan 1300 steencirkels. Om deze unieke rotsformaties te kunnen bouwen moest er allereerst voldoende steen beschikbaar zijn. Wanneer de steen 'zacht' genoeg was en kon worden bewerkt wrikten de lokale bevolking met wiggen stukken rots los in de hoop dat er een grote monoliet zou afbreken. Vervolgens zou het enorm veel mankracht moeten hebben gevergd om deze grote stenen met de hulp van boomstammen en touwen kilometers te verplaatsen en te positioneren. Om hier een beeld van te krijgen: om één steen van vijf meter rechtovereind te hijsen, waren zo'n 100 personen nodig.


De mythes

De bizarre rotsformaties zijn al sinds mensenheugenis een bron van inspiratie voor schrijvers, dichters en complotdenkers. Zo zouden de Vikingen halsoverkop zijn omgekeerd toen ze de staande stenen van Calanais zagen, omdat ze dachten dat het trollen waren. Het enorme veld met symmetrisch geplaatste staande stenen in het Franse Carnac zou een romeins legioen zijn dat door Merlijn de tovenaar in steen was veranderd. Zo zijn er nog talloze andere verhalen over steencirkels die variëren van het geloof dat aliens betrokken waren bij de constructie van de cirkels, tot aan een ware New Age cult die de steencirkel van een dorp in België terroriseerde.


Het ware doel van steencirkels

Volgens experts zijn er echter uiteenlopende redenen voor de bouw van steencirkels, er zijn er namelijk enorm veel verschillende. Veel steencirkels in Groot-Brittannië zijn gebouwd aan de hand van een astronomische kaart en houden verband met de stand van de maan. Op bepaalde nachten zouden er dan rituelen worden gehouden door druïden. Veel andere cirkels werden gebruikt als begraafplaats en plaats voor spirituele ceremonies, men zou het dus enigszins kunnen vergelijken met de verre voorloper van het moderne kerkgebouw waar religie wordt beoefend door samen te komen.


Archeologisch onderzoek

Bij koolstofmetingen die gedaan zijn bij steencirkels in Groot-Brittannië kwamen archeologen op zeer verschillende uitkomsten. Dit komt mede doordat er bij zo'n cirkel niet veel materiaal te vinden is waar koolstofmetingen op kunnen worden gedaan. De verschillende uitkomsten kunnen er echter ook op wijzen dat de stenen in een loop van honderden jaren zijn neergezet. Wanneer er bij de steencirkel een begraafplaats is kunnen archeologen makkelijker onderzoek doen.

Bronnen:

Ancient-origins.net: Stone Cirkle legend

Rollrightstones.co.uk: Myths and legends

Isgeschiedenis.nl: Het mysterie van de steencirkels

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Stone Circle

Meer lezen

Tijdvakken