metaaldetectorist

Metaaldetectorist aan het werk

Pixabay

Fikse boete voor Duitse metaaldetectoristen

Het is de droom van (bijna) iedere amateur-archeoloog en metaaldetectorist: een belangrijke of waardevolle vondst doen. Voor twee Duitse metaaldetectoristen kwam die droom uit, maar ze kwamen vervolgens van een koude kermis thuis.

De twee Duitse metaaldetectoristen vonden vlak bij het plaatsje Ellwangen in de deelstaat Baden-Württemberg een muntschat van tienduizend zilveren middeleeuwse munten. De twee verzuimden echter om de vondst binnen de wettelijke termijn van vier dagen te melden. In plaats daarvan verdeelden ze de zilverschat.

Vondst toch gemeld

Na een aantal maanden besloot één van de twee de vondst toch aan te melden. De Duitse autoriteiten gingen meteen over tot actie. Bij een huiszoeking werden behalve de muntenschat, een bronzen ring en enkele stukken keramiek aangetroffen. De twee detectoristen riskeren nu een celstraf van maximaal drie jaar, of een hoge boete wegens verduistering van de archeologische schatten.

Wetenschappelijke waarde

De munten, uit de late middeleeuwen, hebben volgens archeologen een grote wetenschappelijke waarde. Volgens de erfgoedwetten van deelstaat Baden-Württemberg worden zulke schatten eigendoom van de deelstaat. De mannen hadden de archeologische vondsten die ze hadden gedaan

Zelf een schat gevonden?

Ook in Nederland mag je een archeologische vondst niet zomaar houden. Om zo veel mogelijk kennis van ons verleden te krijgen en te bewaren, is het belangrijk dat vondsten goed geregistreerd worden. Heb je zelf een archeologische schat gevonden? Dan vertellen we je hier  wat je daar het beste mee kan doen.

Bron:

Der Spiegel

Afbeelding

Pixabay

Meer lezen