Corsica

Corsica

NASA, publiek domein.

Eeuwenoude necropolis op Corsica ontdekt

Archeologen van het Institut national de recherches archéologiques préventives (INRAP) hebben op Corsica bij het plaatsje Ile-Rousse een necropolis gevonden. Hier lagen 40 lichamen begraven, stammende uit de 6de tot de 3de eeuw v. Chr. De vondst bevestigt dat het gebied rondom Ile-Rousse al veel langer bewoond is dan voorheen werd gedacht, en zal veel nieuwe inzichten bieden in de geschiedenis van de regio.

Hoe dit gebied eruitzag voor de stichting van het dorpje Ile-Rousse (halverwege de 18de eeuw), is grotendeels onbekend. Het was voor de archeologen dan ook een verassing om een vondst uit de 6de eeuw voor Christus te doen. “Archeologische indicaties van eerdere bewoning [voor de stichting van Ile-Rousse] zijn tot nu toe zeldzaam en fragmentarisch geweest.” liet de INRAP weten in een persbericht.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Verschillende stijlen

De lichamen zijn begraven in verschillende ‘stijlen.’ Zo zijn de meeste geraamtes aangetroffen in grote cilindervormige amfora’s afkomstig van Carthago, in de oudheid een belangrijke Noord-Afrikaanse handelsstad in het huidige Tunesië. Een kleiner deel van de lichamen lag begraven onder Romeinse terracotta tegels genaamd tegulae. De precieze leeftijd van de gevonden lichamen moet nog achterhaald worden.

De Noord-Afrikaanse amfora’s werden meestal gebruikt voor het vervoeren van wijn, olijfolie en pekel afkomstig uit Carthago, gedurende de 7de tot 4de eeuw v.Chr. Maar het was niet ongewoon dat ze ook gebruikt werden om mensen in te begraven. Meestal werden ze gebruikt voor de begrafenissen van kinderen, maar soms ook volwassenen.

Beschadigde graven

De lichamen zijn in redelijke staat aangetroffen. Wel is het grootste deel van de graven beschadigd. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de vele bouwwerkzaamheden die er gedurende de 18de eeuw hebben plaatsgevonden, tijdens en direct na de stichting van Ile-Rousse.

Necropolissen als deze worden vaak aangetroffen in de buurt van religieuze bouwwerken, maar tot nu toe zijn er in Ile-Rousse nog geen sporen van een dergelijke constructie aangetroffen. De archeologen sluiten echter niet uit dat ze bij verder onderzoek  dit soort sporen nog gaan aantreffen.

Bron: INRAP.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen