Oude Romeinse stad gevonden in het Zuiden van Frankrijk
Sinds jaren hebben archeologen weer een nieuwe Romeinse stad gevonden in Uzès in het zuiden van Frankrijk. Het zou gaan om de stad Ucetia. De vondst werd gedaan door het Franse Nationale instituut voor archeologisch onderzoek (INRAP) tijdens de bouw van een school. Op de locatie zijn verschillende goed bewaarde mozaïeken gevonden.
De 4000 vierkante meter grote stad bevat meerdere sporen en artefacten van de Romeinse Republiek (100 v.Chr.) tot aan de middeleeuwen (700 n.Chr.). De eerste aanwijzingen van de stad Ucetia werden gevonden op een inscriptie in Nîmes. Daarop stond dat Ucetia dichtbij Nîmes lag. Onderzoekers wisten dus al eerder dat de stad bestond maar de precieze locatie was nog onduidelijk. Later werden stukjes mozaïek gevonden bij Uzès. Pas toen de archeologen begonnen te graven, vonden ze de Romeinse stad.
Veelkleurige mozaïekvloeren
Een van grootste ontdekkingen is een 250 vierkante meter groot platform, waar waarschijnlijk een publiek gebouw heeft gestaan. Het gebouw zou omgeven zijn door zuilen en naast de funderingen van het gebouw, zijn ook mozaïeken gevonden op deze plek. De mozaïeken zijn met veel kleuren versierd en beelden onder andere symbolen en dieren af. Zo zijn een uil, eend en havik te herkennen. Waarschijnlijk heeft dit gebouw tot de eerste eeuw voor Christus gestaan. Nog niet eerder werden zulke oude mozaïeken gevonden.
Dolfijnen en dolia’s
Een ander 500 vierkante meter groot gebouw dat ook op het terrein werd gevonden, is waarschijnlijk een opslagplaats geweest voor wijnvaten. Hier werden namelijk grote dolia’s gevonden; wijnvaten voor een lokale wijnproductie. Ook hier waren mozaïeken aanwezig, deze keer met een dolfijnen motief. De archeologen hopen de komende jaren nog meer te vinden en gaan door met graven.
Bronnen:
360magazine.nl: romeinse stad
Iflscience.com: Roman city
Afbeelding:
Wikipedia.org: Uzès