Duikboot

De UB-45, een gelijksoortige duikboot als de UB-32. Eveneens van het type UB II

Publiek domein.

Duitse duikboot uit WO-I geïdentificeerd voor Belgische kust

Een wrak voor de Belgische kust dat al in de jaren is 80 ontdekt, is nu geïdentificeerd als de UB-32. Deze Duitse duikboot werd in 1915 gebouwd in Hamburg en deed zo'n anderhalf jaar dienst. De UB-32 bracht tijdens 16 patrouilles 22 schepen tot zinken, tot het in 1917 zelf in de Noordzee werd gekelderd door een Engels vliegtuig. Hiermee zou de UB-32 de eerste duikboot ooit zijn die door een vliegtuig tot zinken is gebracht.

Het wrak ligt op het uiterste punt van het Belgische territoriale zeegebied, ongeveer 55 kilometer ten noordwesten van Oostende, op 41 meter diepte. In de jaren 80 ontdekte de Vlaamse Hydrografische Dienst al dat zich hier iets op de zeebodem bevond. Tijdens een duik in 1999 werd duidelijk dat het om een wrak ging, maar door slechte zichtbaarheid kon het destijds niet geïdentificeerd worden. Tijdens een volgende duik in 2009 bleek dat het om de resten van een duikboot ging. Deze is nu eindelijk geïdentificeerd, nadat duikers van het Vlaams Instituut voor de Zee een aantal aanwijzingen vonden.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER! 


Inscriptie op de stuurboordschroef

Ten eerste vond het duikersteam op de stuurboordschroef van de duikboot een inscriptie, waarop onder meer het typenummer van het schip werd vermeld; UB.32. Ook werd een bakboordschroef ontdekt, wat voor de onderzoekers duidelijk maakte dat het hier ging om een duikboot van het type UB-II. Dit is een type oorlogsduikboot welke in de jaren 1915 en 1916 gebouwd werden voor het Duitse leger. Het is bekend dat de UB-32 van dit type was. Volgens maritiem archeoloog Tomas Termote geven nummers op de schroef niet altijd uitsluitsel. Het komt bij duikboten namelijk voor dat er verkeerde typenummers op de schroef staan. De locatie waar het wrak gevonden is en beschadigingen die ze heeft opgelopen, wijzen er echter op dat hier wel degelijk om de UB-32 gaat.

Ondergang door een Brits watervliegtuig

Uit Britse militaire archieven is bekend dat een Brits watervliegtuig in 1917 een UB-II tot zinken heeft gebracht in het Nauw van Calais, in de buurt van Dover. De boot dook onder bij het zien van het vliegtuig, maar werd desondanks getroffen door twee zware bommen. Dit vond plaats op ongeveer 20 kilometer ten westen van de locatie waar het wrak gevonden is. Aan het wrakstuk is te zien dat de duikboot zonk als gevolg van een zware inslag van bovenaf. Deze feiten, gecombineerd met de aanwijzingen gevonden op het wrak, vormden voor de maritieme archeologen genoeg bewijs om het te identificeren als de UB-32.

Uit respect blijft alles liggen

Vermoedelijk zijn alle bemanningsleden tijdens het zinken om het leven gekomen. "Naar traditie blijven die lichamen liggen. Zowel de Duitsers als de Britten hebben niet de gewoonte om die lichamen te bergen.” verklaarde gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. Het wrak van de UB-32 zal dan ook ongemoeid blijven. “Uit respect blijft alles liggen."

Bronnen: VRT, Knack


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER! 


Meer lezen