Zilveren munten en armbanden

Enkele van de zilveren munten en delen van armbanden

Manx National Heritage

Britse amateurarcheoloog vindt waardevolle Vikingschat

Op het Britse eiland Man is een zilverschat uit de Vikingtijd gevonden. De vondst werd gedaan door amateurarcheoloog Kath Giles (die ook eind 2020 al een waardevolle Vikingschat vond) en bestaat uit 87 zilveren munten en 13 delen van zilveren armbanden.

Verschillende koningen

Het zilver is onderzocht door Dr Kristin Bornholdt-Collins, een onafhankelijke onderzoeker en muntenkenner. Zij identificeerde veel van de koningen die op de munten afgebeeld staan, waardoor ze vast kon stellen dat de munten uit de laatste jaren van de tiende eeuw en de eerste decennia van de elfde eeuw komen. Zo identificeerde Bornholdt-Collins bijvoorbeeld afbeeldingen van Sigtrygg Olafsson (koning van Dublin, 989 - 1036), Knoet de Grote (koning van Denenmarken, 1018 - 1035, Engeland, 1016 - 1035, en Noorwegen, 1028 - 1035), Ethelred II (koning van Engeland, 978 - 1013) en Otto II (keizer van het Heilige Roomse Rijk, 973 - 983). “Deze prachtige vondst helpt ons de verrassend complexe economie van de Vikingtijd in de regio beter te begrijpen,” aldus Bornholdt-Collins.

Zilveren munt

Eén van de gevonden munten met een afbeelding van koning Sigtrygg Olafsson

Manx National Heritage




ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Een spaarrekening uit de Vikingtijd

De gevonden verzameling is vermoedelijk het resultaat van een gestaag opgebouwd vermogen. Afgezien van het feit dat de munten uit allerlei verschillende landen komen, zijn er ook stukken gesneden uit enkele munten. Bovendien is geen van de armbanden nog intact. Het stukken snijden uit munten en het opbreken van waardevolle sieraden was een manier voor handelaren om kleinere bedragen te betalen. Het zilver werd vervolgens gewogen en getest op zijn puurheid, waarna er een prijs voor bepaald werd. Waarschijnlijk is de zilverschat door iemand begraven met de bedoeling het later weer op te graven. Het kan dus gezien worden als een soort ‘spaarrekening’ die is opgebouwd over het verloop van een aantal jaren. 

Vikingen vestigden zich in de 8ste eeuw n.Chr. op Man, waarna het eiland al snel een belangrijk knooppunt werd voor internationale handel. Zo zijn er vaker op het eiland verzamelingen teruggevonden van munten uit allerlei verschillende Vikinggebieden.

Bronnen: BBC, Manx National Heritage.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen