Bestaan Homo floresiensis bewezen

In 2003 werd er op het Indonesische eiland Flores de resten van een apart mensensoort gevonden, de Homo floresiensis. De discussie barstte los of dit ‘zieke’ individuen waren van de Homo spaiens of dat het ging om een ‘nieuw’ mensensoort. Door de meest recente vondsten op het eiland Flores lijkt deze discussie vanaf nu gesloten.

Liang Bua

In 2003 werden er resten gevonden in de Liang Bua grot op het Indonesische eiland Flores. Hieruit werd afgeleid dat het ging om individuen die niet groter werden dan één meter die rechtop liepen, jaagden en een schedel hadden die een derde van de grote van ons hoofd was. Toen barstte de bovengenoemde discussie los. Al snel werden deze Homo floresiensis ‘hobbits’ genoemd.

Homo floresiensis

Recentelijk zijn er onder een oude rivierbedding, zeventig kilometer van de Liang Bua grot, een stukje schedel, een kaakbeen, zes tanden en verschillende stenen gebruiksvoorwerpen gevonden. De ontdekte botten zijn ongeveer 700.000 jaar oud. En uit de botten en gebruiksvoorwerpen maken wetenschappers op dat de Homo floresiensis een (volwassen) dwergmens was.

Bewijs

‘Compleet spectaculair, dit is gewoon hét bewijs,’ aldus paleontoloog John de Vos van Naturalis. Het bewijs dat Homo floresiensis geen zijtak waren van de Homo sapiens. Zij zijn, aldus de wetenschappers, een volwaardige afstammeling van de Homo erectus. De Homo erectus is de mensensoort die Europa, Afrika en Azië bevolkte van 2 miljoen jaar tot 500.000 jaar geleden.

Miniaturisering

De grootte van de kaak doet vermoeden dat de Homo floresiensis slecht 80 tot 90 centimeter lang was. Waarom de mensachtige zo klein was is nog onduidelijk. Het zou volgens wetenschappers zo kunnen zijn dat hun leefomgeving er iets mee te maken heeft. Zij zaten op een klein geïsoleerd eiland en in dat soort omstandigheden, hebben biologen eerder ontdekt, geeft de evolutie een voorkeur tot miniaturisering. Zo liepen er op het Indonesische eiland Flores bijvoorbeeld ook hele kleine olifantjes rond. Opvallend is wel dat er dan wel bijvoorbeeld reuzenratten waren op het eiland Flores.

Zie alles over de ontdekking in dit filmpje: [video:https://youtu.be/ewI3i5v0LzE width:560 height:315]

Bronnen:

livescience.com, Miniature 'Hobbit' Humans Had Even Smaller Ancestors

nature.com, Age and context of the oldest known hominin fossils from Flores

nu.nl, Mogelijk voorouder van 'hobbitmens' ontdekt op Flores

vn.nl, Was de kleine Flores-hobbit de ebu gogo uit de verhalen?

kijkmagazine.nl, ‘Hobbit is veel ouder dan gedacht’

scientias.nl, Mogelijk voorouders van de 'hobbit' ontdekt op Indonesisch eiland

volkskrant.nl, Oermens 'hobbit' kromp snel en blijkt veel ouder dan gedacht

eoswetenschap.eu, Voorouder van de Hobbit gevonden

Afbeeldingen:

en.wikipedia.org, Skull with associated mandible

en.wikipedia.org, Homo floresiensis

Meer lezen