Archeologisch onderzoek naar moordpartij in 17e eeuw

Archeologen kijken naar hoe het landschap zich verhoudt tot verhalen over de moordpartij. 

Pixabay

Archeologisch onderzoek naar moordpartij 17e eeuw

Op 13 februari 1692 werden tientallen leden van de Schotse clan Mac Donald of Glencoe vermoord door soldaten. Meer dan 300 jaar later proberen archeologen er achter te komen wat er precies is gebeurd.

De archeologen gaan onderzoek doen naar drie nederzettingen op het land van de National Trust for Schotland (NTS). Daar zou de moordpartij in 1692 zich hebben afgespeeld. Daarbij kijken ze vooral naar hoe het landschap zich verhoudt tot het verhaal van de moordpartij.

Plaggenhutten

In 2016 werden de resten van een plaggenhut gevonden, die waarschijnlijk bewoond was tijdens de moordpartij. Volgens bronnen stonden in het gebied meerdere gebouwen van steen en plaggen, die onderdak boden aan zo'n zeventig tot tachtig mensen, van de Mac Donald of Glencoe clan. Ze hielden zich in leven met veeteelt en –diefstal.

De Glencoe Massacre

Volgens het verhaal zou een regiment regeringstroepen onderdak gevonden hebben in de nederzettingen, tot ze na twee weken aanwezigheid de bewoners vermoordden. 38 mensen kwamen daarbij direct om. Veertien van hen verbrandden in hun huis. Overlevenden vluchtten de bergen in, waar nog eens veertig mensen omkwamen in een sneeuwstorm. De resultaten van de eerste onderzoeken worden snel verwacht.

Bron:

LiveScience

Afbeelding:

Pixabay

Meer lezen