Remus en Romulus

Kindermoord op beide geslachten in het Oude Rome

Remus en RomulusBaby- en kindermoord was niet ongewoon bij de Oude Romeinen. Onderzoekers gingen er echter altijd vanuit dat de baby’s die vermoord werden voornamelijk meisjes waren, aangezien een jongen wenselijker was in de patriarchische samenleving. Uit nieuw DNA-onderzoek van gevonden baby-skeletten blijkt echter dat er zowel jongens als meisjes werden gedood.

Kindermoord in het Romeinse Rijk

Wetenschappers Mays en Eyers hebben DNA-onderzoek uitgevoerd op 35 skeletten van baby’s van ongeveer 1800 jaar oud. De botten zijn gevonden in Groot-Brittannië, dat toen deel uitmaakte van het Romeinse Rijk. Dat de kinderen met opzet zijn gedood is te zien aan de botten, die allemaal in hetzelfde stadium van groei zijn, namelijk net na de geboorte.

Jongens en meisjes

Met het DNA-onderzoek hebben de wetenschappers het geslacht van een groot deel van de baby’s kunnen bepalen. Hieruit blijkt dat er zowel jongetjes als meisjes werden gedood. Gedacht werd dat het om baby’s ging uit een bordeel, waarvan de moeders prostituees waren. De baby’s waren echter allemaal van verschillende moeders, wat deze aanname onwaarschijnlijk maakt.

Remus en Romulus

In het oude Romeinse Rijk werd kindermoord algemeen geaccepteerd als een manier om gezinsuitbreiding onder controle te houden, zo blijkt uit oude Romeinse teksten. Ook werden baby’s vaak nog niet als menselijk gezien totdat ze ouder werden. Het verhaal over de stichting van de stad gaat ook over twee baby’s, Remus en Romulus, die door hun moeder voor dood worden achter gelaten en later worden opgevoed door wilde dieren.

Bron: livescience.com 

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's