thorshammer gevonden IJsland

De gevonden amulet

Ragnheiður Gló Gylfadóttir

Archeologen vinden Thor-amulet bij opgraving IJsland

Archeologen hebben op IJsland een amulet uit de vikingtijd gevonden. Het gaat om een stenen Thorshammer, een amulet van de hamer van de Noordse god Thor. De vondst is nog niet gedateerd, maar archeologen vermoeden dat de amulet stamt uit de eerste periode van de kolonisatie van IJsland.

Onbekende boerderij gevonden?

De amulet werd gevonden op een plek waar nog nooit onderzoek gedaan was. Een plaatselijke bewoner wees archeologen op de locatie, waar volgens hem sporen uit de vikingtijd zichtbaar waren. Na een eerste onderzoek vonden archeologen niet alleen de amulet, maar ook de overblijfselen van een gesp, een stuk van een ijzeren houweel en een slijpsteen.

Eerste stenen Thorshammer op IJsland

De vondst van de amulet is echter bijzonder. Het zandstenen kleinood is de eerste stenen Thorshammer die op IJsland gevonden is. De amulet werd waarschijnlijk om de nek gedragen, maar wie de drager was, is nog onbekend. De hele vindplaats moet nog worden onderzocht.

Waarschijnlijk gaat het om een complete boerderij, maar daar kunnen de archeologen nog geen zekerheid over bieden. Meer onderzoek moet uitwijzen hoe de vondsten in de bodem zijn terechtgekomen. Wellicht liggen er op de vindplaats de resten van een complete boerderij.

De vondsten zijn overgebracht naar het archeologisch depot in Reykjavik, waar ze verder worden onderzocht. Ook wordt er een onderzoek naar de vindplaats gestart.

Bron:

Icelandmag

Afbeelding:

Meer lezen