Skellet in graftombe

Het lichaam van ene Marcus Venerius Secundi, gevonden in het graf

Archeologisch Park Pompeï

Archeologen ontdekken best bewaarde lichaam ooit gevonden in Pompeï

Archeologen van de Universiteit van Valencia en het Archeologisch Park Pompeï hebben een graftombe ontdekt met daarin het best bewaarde lichaam ooit gevonden in Pompeï. Ook bevatten inscripties op het graf het “eerste directe bewijs dat er in Pompeï voorstellingen werden gehouden in het Grieks” aldus Gabriel Zuchtriegel, directeur van het Archeologisch Park Pompeï.

Een rijke ex-slaaf

Het graf werd ontdekt bij Porta Sarno, een van de oostelijke toegangspoorten van Pompeï. Volgens de archeologen dateert het graf uit de laatste decennia van de stad, voordat deze in 79 na Christus bedolven werd onder de vulkanische as van de Vesuvius. Op de inscripties is te lezen dat hier ene Marcus Venerius Secundio begraven ligt, een voormalige slaaf die na zijn vrijlaten rijkdom en sociale status wist te vergaren. Zijn rijkdom blijkt onder meer uit de redelijk grote omvang van zijn graftombe. Ook staat in de inscriptie dat Venerius Secundio “vier dagen lang Griekse en Latijnse voorstellingen gaf.” Het feit dat hij dit in het Grieks deed “laat zien wat voor een levendig en open cultureel klimaat er bestond in het oude Pompeï,” aldus Zuchtriegel.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Inscripties

Inscripties op het graf

Archeologisch Park PompeïNaast het feit dat Venerius Secundio voorstellingen gaf in twee verschillende talen, was hij ook lid van de Augustales, een priestergenootschap dat verbonden was aan de keizercultus in het Romeinse Rijk. Deze keizercultus hield in dat de Romeinse keizer als goddelijk figuur aanbeden werd.

Een oor en witte haren

Het lichaam van Venerius Secundio is deels gemummificeerd en daardoor het best bewaarde lichaam dat ooit in Pompeï gevonden is. Een oor is nog duidelijk herkenbaar, evenals witte haren op zijn hoofd. “We moeten nog uitzoeken of de gedeeltelijke mummificering met opzet gedaan is of niet,” liet Llorenç Alapont, archeoloog aan de Universiteit van Valencia, weten. “Een verdere analyse moet dit nog uitwijzen.”

Schedel

De schedel, met nog een duidelijk herkenbaar oor en haren op zijn hoofd

Archeologisch Park PompeïWaarom begraven?

Het is opvallend dat Venerius Secundio begraven is, aangezien het destijds voor volwassenen de norm was om gecremeerd te worden. Zo is er in het graf ook een glazen urn gevonden met de naam Novia Amabilis erop. Mogelijk bevat deze de as van Venerius Secundio’s vrouw. Meestal werden alleen kleine kinderen begraven, terwijl Venerius Secundio minstens 60 jaar oud was toen hij stierf. Waarom hij is begraven is dan ook nog volstrekt onduidelijk. 

Bron: Archeologisch Park Pompeï.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen