Een reconstructie van de Romeinse weg

Een reconstructie van de Romeinse weg

Fantina Madricardo et al. / Nature

Romeinse weg gevonden in kanaal bij Venetië

Archeologen van het Instituut voor Mariene Wetenschappen hebben in het Treporti-kanaal in de Lagune van Venetië resten van een Romeinse weg gevonden. De vondst vormt een aanwijzing dat er in de regio al een permanente nederzetting bestond, voordat de eerste gebouwen van Venetië in de vijfde eeuw na Christus op de eilandjes van de lagune verschenen.

Tijdens eerder archeologisch onderzoek in het Treporti-kanaal in 1985 zijn straatstenen gevonden, die overeenkwamen met stenen die gebruikt werden voor Romeinse wegen. Toen bestond er al een vermoeden dat ergens in de buurt een Romeinse weg gelegen heeft. Het was echter niet duidelijk waar die weg dan precies lag. Ook was het tot nu toe niet duidelijk in hoeverre de lagune al bebouwd was gedurende Romeinse tijden.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Sonaronderzoek

Met behulp van sonar hebben de onderzoekers de bodem van het kanaal in kaart gebracht. Daarbij hebben ze de resten van zestien gebouwen ontdekt die lijken te zijn uitgelijnd langs een pad richting het noordoosten. Het grootste gebouw dat werd aangetroffen was 135 meter lang en waarschijnlijk zo’n 4 meter hoog. De archeologen vermoeden vanwege deze afmetingen dat het om een havengebouw gaat.

Romeinse bebouwing van de lagune

De nieuwe gebouwen, evenals de straatstenen en andere Romeinse vondsten (zoals amfora’s) die tijdens eerder onderzoek zijn gevonden, hebben de onderzoekers genoeg informatie gegeven om een reconstructie van het verloop de weg te maken. De weg liep waarschijnlijk over een zandrug die inmiddels onder water is komen te staan en ongeveer het verloop van de het huidige Treporti-kanaal volgde. Ook concluderen ze dat er in de regio al een permanente nederzetting bestond, voordat de eerste gebouwen van Venetië op de eilandjes van de lagune gebouwd werden tijdens de late oudheid. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Bronnen: Eurekalert, Nature.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen