Grafveld in Engeland opgegraven University of Sheffield

Het graf waarin een vrouw met een baby in haar armen werd begraven

Sheffield University

Archeologen ontdekken Angelsaksische begraafplaats in Engeland

In Scremby, in het Engelse Lincolnshire hebben archeologen een begraafplaats uit de vijfde en zesde eeuw ontdekt. Het is de grootste Angelsaksische begraafplaats in de regio en de eerste sinds de negentiende eeuw die is ontdekt.

Ontdekt door metaaldetectoristen

De locatie kwam in beeld nadat een lokale amateurarcheoloog met zijn metaaldetector een aantal Angelsaksische voorwerpen aantrof. Zulke voorwerpen waren eerder gevonden in vroege Angelsaksische begraafplaatsen en dat deed bij archeologen het vermoeden rijzen dat het nu ook wel eens om een begraafplaats kon gaan. onder leiding van archeologen van de Universiteit van Sheffield werd besloten om het gebied op te graven, voordat de grond door bijvoorbeeld landbouw te veel verstoord zou raken.

Een gezelschap van Internationale vrijwilligers, studenten van de University of Sheffield en medewerkers van nabijgelegen luchtmachtbases van de RAF onderzocht in de zomer van 2018 het gebied en vond daarbij twintig graven.

Rijke grafgiften: wapens en sieraden

In alle twintig graven werden veel grafgiften aangetroffen. opvallend daarbij was dat de graven van veel vrouwen waren voorzien van bijzonder veel en rijke grafgiften. Zij droegen rijk versierde kettingen met kralen van barnsteen en kristal en rijk versierde broches. Twee van hen droegen zelfs zilveren ringen.

In het grafveld werden ook mannen aangetroffen. Hun grafgiften bestonden hoofdzakelijk uit wapens. Kinderen werden niet in het grafveld aangetroffen, al was een van de vrouwen begraven met een baby in haar armen.

Groot onderzoek naar skeletten en grafgiften

De graven en de giften worden verder onderzocht om zo veel mogelijk te weten te komen over de gemeenschap die eens in de omgeving geleefd moet hebben. Ook hopen de archeologen zo te achterhalen waar de begraven mensen zijn opgegroeid. Dat kan veel zeggen over de migratiestromen in vijfde- en zesde-eeuws Engeland.  

Bron en afbeelding:

Sheffield University: Remains of Anglo-Saxon cemetery discovered 

Meer lezen