Angelsaksisch eiland ontdekt in Engeland

Een team van de universiteit van Sheffield heeft bevestigd dat een voorheen onbekende Angelsaksische locatie is ontdekt in het plaatsje Little Carlton. Graham Vickers vond tijdens een wandeling met zijn metaaldetector door een geploegd veld een zilveren stilus. Dit is een sierlijk hulpmiddel voor het schrijven dat dateert uit de 8e eeuw.

Nog meer voorwerpen gevonden

Nadat hij de stilus aantrof, meldde Vickers dit direct aan Engelands Portable Aniquities Scheme. Hij keerde daarna terug naar de locatie en wist aan de hand van een GPS-systeem de exacte plek van zijn vondst terug te vinden. Daar aangekomen ontdekte hij nog eens 20 schrijfwerktuigen, 300 jurkpinnen, een klein tablet van lood met de vrouwennaam “Cudberg” en munten uit de 7e en 8e eeuw. Archeologen van de Universiteit van Sheffield ontdekten vervolgens nog Saksisch keramiek en botten van geslachte dieren.

Mogelijk een eilandklooster of handelscentrum

De archeologen vermoeden dat de locatie vroeger een eilandklooster of handelscentrum was. Geofysische en magnetometrische onderzoeken en 3D-modellering suggereren dat het eiland verbonden was met de rest van het Lincolnshire gebied doormiddel van watergangen. Hugh Willmott van de Universiteit van Sheffield is enthousiast over de ontdekking: “Het is één van de meest belangrijke locaties van haar soort ontdekt in dit gedeelte van de wereld. De hoeveelheid bevindingen op deze locatie is zeer ongewoon – het is zeker niet een alledaagse vondst.”

Lees hier meer over andere Angelsaksische vondsten en over de herkomst van het volk.

Bronnen:

www.archaeology.org

www.theguardian.com

www.news.discovery.com

Afbeelding

Lincolnshire, door John Hope, via Geograph

Meer lezen

Thema's