De figuurtjes van goudfolie

De archeologen vonden een groot aantal figuurtjes van goudfolie

Egyptisch Ministerie van Toerisme en Oudheden.

Archeologen ontdekken 20 graftomben in Egypte met figuurtjes van goudfolie

Archeologen ontdekten figuurtjes van goudfolie bij opgravingen van graftomben in Tell Ed Deir, in de regio Damietta, in het noorden van Egypte. De archeologen schatten dat de tomben uit de zogenaamde ‘Saïstijd’ stammen (664 en 525 v.Chr.). Dit was een periode van culturele en economische nabloei in Egypte, wat onder meer terug te zien was in de literatuur en bouwkunst uit deze tijd. Ayman Ashmawy (hoofd van de Raad Egyptische Oudheden): ‘Het architecturale ontwerp van de tomben, en het aardewerk dat we erin vonden, gaven een goede indicatie van de leeftijd.’

Eén van de mummies

Eén van de gevonden graftombes

Egyptisch Ministerie van Toerisme en Oudheden.

Figuurtjes

Deze tombes verschilden onderling nogal van vorm; sommige graven waren weinig meer dan een gat in de grond, terwijl anderen uit een complete constructie van leemsteen bestonden. In de laatstgenoemden vonden de archeologen op de gebalsemde lichamen gedeponeerd allerlei uit goudfolie vervaardigde figuurtjes. Na analyse bleek het te gaan om afbeeldingen van Egyptische goden, waaronder Isis (de belangrijkste Egyptische godin), Bastet (de godin van de vreugde, dans, muziek en feest) en Horus (de god van onder andere het koningschap). Ook troffen de archeologen goudfolie in vierkantjes, driehoeken en nog niet nader gedefinieerde vormen aan. De archeologen vonden er naast het goud ook een hoofdsteun, verscheidene amuletten, en een verzameling kleine standbeeldjes van Isis, Horus en Thoth, de god van de maan. Ook vonden de archeologen minuatuurversies aan van potten waarin normaal gesproken de organen van gemummificeerde doden werden bewaard.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De figuurtjes van goudfolie

De archeologen vonden een groot aantal figuren van goudfolie

Egyptisch Ministerie van Toerisme en Oudheden.

Kruisbestuiving

Eerder werden er bij opgravingen bij Tell Ed Deir in 2018 een Romeinse stenen sarcofaag gevonden, samen met meer dan 700 amuletten die Isis, Horus en Tawaret (de moedergodin) afbeeldden. Reda Saleh, de directeur van archeologie in de regio Damietta, geeft daarom aan dat hij hier in de toekomst meer opgravingen wil laten uitvoeren, in de hoop zo nieuwe inzichten op te doen over de kruisbestuivingen tussen beschavingen als de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Tell Ed Deir is daar, aan de vondsten te zien, bij uitstek een goede plek voor.

Een viertal mummies, half opgegraven

De figuurtjes van goudfolie werden bovenop de lichamen aangetroffen

Egyptisch Ministerie van Toerisme en Oudheden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen