De opgravingssite, de piramide voor koningin Neith

De piramide voor koningin Neith was niet de enige vondst

© Zahi Hawass

Egyptische archeoloog vindt piramide van onbekende koningin en honderden mummies

Bijna 100 jaar na de ontdekking van de tombe van Toetanchamon, ontdekten archeologen in Egypte een piramide van een tot nu toe onbekende koningin. Ze deden deze ontdekking tijdens opgravingen bij Sakkara, waar ze ook een tunnelnetwerk met honderden mummies aantroffen. Ook onderzochten de archeologen een piramide daar in de buurt, de piramide van Teti, de eerste farao van de 6e dynastie van Egypte.

Zahi Hawass met een mummie

Zahi Hawass met één van de gevonden mummies

© Zahi Hawass

Het Nieuwe Rijk

De bekende egyptoloog en oud-minister van Oudheden van Egypte Zahi Hawass schrijft aan Live Science: ‘Teti werd aanbeden als een god in de tijd van het Nieuwe Rijk (1550 v.C – 1070 v.C., red.). Iedereen wilde dus bij hem in de buurt begraven worden. Interessant is dat de meeste graven die in Sakkara gevonden zijn uit het Oude Rijk (2639 v.C. – 2216 v.C.) komen, of de Late Periode (712 v.C. – 332 v.C.). Nu hebben we echter 22 tunnels van 9 tot 18 meter diep gevonden, allemaal met graven uit het Nieuwe Rijk. Graven uit het Nieuwe Rijk kwamen niet vaak voor in deze regio, dus deze vondst is uniek voor deze site.’


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Grafgiften

In het tunnelstelsel vonden de archeologen 22 tunnels, en troffen daarin een enorme kalkstenen sarcofaag aan, evenals 300 prachtige grafkisten met individuele, unieke gezichten. Hawass vervolgt: ‘Op elke grafkist staat de naam van de overledene en vaak een afbeelding van de vier zonen van Horus, die de organen van de overledene beschermden.’ Ook vonden de archeologen allerlei grafgiften in de kisten. Zo kregen de overledenen spelletjes mee, zoals Senet (hier vind je de spelregels), kleine beeldjes van de god Ptah-Sokar en een metalen bijl, vermoedelijk in het graf van een krijger. Eén van de grafgiften sprong er voor de onderzoekers uit. De archeologen troffen het graf van een vrouw aan met een masker, speciaal voor haar gemaakt van puur goud.

Ptah Sokar

Ptah-Sokar

© Wikimedia Commons

Onbekende koningin

Naast de honderden grafkisten ontdekten de archeologen een piramide voor een Egyptische koningin waarvan het bestaan voor ons nieuw was. Hawass: ‘We hebben ontdekt dat ze Neith heette en dat ze in de overgeleverde historische bronnen nog nooit was voorgekomen. Het is fantastisch om letterlijk te herschrijven wat we van geschiedenis weten om er een nieuwe koningin aan toe te voegen.’

Een selectie van de vondsten wordt in 2023 tentoongesteld in het Groot Egyptisch Museum, wat volgend jaar in Giza geopend zal worden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen