Deze drie gouden ringen werden in een vrouwengraf bij Amarna gevonden.
Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden
3.300 jaar oude gouden juwelencollectie gevonden in Egypte
Een Egyptisch-Brits team van archeologen heeft een 3.300 jaar oude juwelencollectie gevonden bij Tell El-Amarna in Centraal-Egypte. Dit maakte het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden afgelopen week bekend. Deze collectie werd aangetroffen in het graf van een jonge vrouw en bestaat uit een ketting en drie ringen, die onder meer een afbeelding van de Egyptische god Bes bevatten.
Sinds 2005 voeren archeologen onderzoek uit rondom de necropolis van Amarna, als onderdeel van het Amarma project. Hierbij stuitten ze onlangs op het graf van een jonge vrouw in het noorden van het grafveld. Ze lag begraven in een smalle tombe samen met diverse andere lichamen, die allemaal stamden uit de tijd van de achttiende dynastie (1550-1.292 v.Chr.), waarschijnlijk uit de periode rondom het bewind van farao Akhenaten (1351-1333 v.Chr.). Volgens de archeologen was het lichaam van de vrouw destijds gewikkeld in dekens van textiel en plantaardig materiaal.
Beschermgod en hierogliefentekst
De meest bijzondere ontdekking was volgens de archeologen de juwelencollectie waarmee de vrouw was begraven. In het graf ontdekten de archeologen namelijk een ketting met holle, gouden bloembladvormige hangers, evenals drie vingerringen van goud en speksteen. Eén van deze ringen was versierd met een afbeelding van de Egyptisch god Bes, die door de Egyptenaren werd vereerd als de beschermgod van het huishouden. In deze rol zou hij met name moeders, kinderen en geboortes beschermen. In de andere twee ringen was een tekst in het hiërogliefenschrift gegraveerd, die zich volgens de onderzoekers laat vertalen als “vrouwe van de twee landen”. De archeologen vermoeden dat dit een verwijzing is naar de twee oude koninkrijken van Opper- en Neder-Egypte.
De gevonden ketting van holle gouden hangers.
Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden
Tijdelijke hoofdstad
Amarna is in veel opzichten een bijzondere archeologische locatie. Deze stad werd in 1346 v.Chr. gesticht door farao Akhenaten (ook wel Achhnaton genoemd) die door de meeste historici als de vader van Toetanchamon wordt gezien. Akhenaten maakte van deze nieuwe stad zijn hoofdstad, voor een belangrijk deel om religieuze redenen. De farao brak namelijk kort na zijn troonsbestijging met de traditionele Oudegyptische godsdienst, waarbij meerdere goden werden aanbeden. In plaats daarvan richtte hij zich nog maar op één god: Aton, de zon. Deze werd enkel afgebeeld als een zonneschijf met zonnestralen. In heel Egypte liet de farao daarom tempels van de oude goden sluiten en in Amarna liet hij een grote tempel ter ere van Aton aanleggen. Akhenatens nieuwe hoofdstad maakte gedurende zijn bewind dan ook een enorme groeispurt door en telde binnen een paar jaar al tienduizenden inwoners.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Onder de Egyptische bevolking was de godsdienstpolitiek van Akhenaten echter buitengewoon impopulair, waardoor hij onder historici de bijnaam ‘ketter-koning’ kreeg. Zijn hervormingen waren dan ook geen lang leven beschoren. Bijna direct na zijn dood werd de ‘traditionele’ goden weer in ere hersteld en in 1332 v.Chr. (tijdens de regeerperiode van Toetanchamon) werd het Egyptische hof weer naar Thebe verplaatst. Amarna werd hierna al snel verlaten. Juist omdat de stad na zo’n korte tijd weer werd verlaten is ze echter zeer goed bewaard gebleven. Ze vormt dan ook een rijke voedingsbodem voor archeologische vondsten, waaronder de bekende buste van koningin Nefertiti (de eerste vrouw en nicht van Akhenaten).