In het Egyptische Quesna zijn meerdere mummies met gouden tongen gevonden
Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden
Gouden tongen gevonden in 2.000 jaar oude Egyptische mummies
Archeologen in Egypte hebben mummies met gouden tongen ontdekt in de buurt van Quesna, ongeveer 56 kilometer ten noorden van Caïro. Naar schatting zijn deze mummies ongeveer 2.000 jaar oud. Men vermoedt dat de gouden tongen er destijds voor moesten zorgen dat de overledene nog steeds zou kunnen praten in het hiernamaals.
De archeologen ontdekten de mummies tijdens opgravingen in de necropolis van Quesna, waar tot nu toe honderden graven uit verschillende periode van de Egyptische geschiedenis zijn gevonden. Hoewel de mummies in slechte staat verkeerden, leverde deze ontdekking wel een aantal interessante vondsten op. Een aantal van de overledenen was namelijk begraven in houten doodskisten met grafgiften waaronder kettingen, aardewerk en gouden artefacten in de vorm van lotusbloemen en scarabeeën, zo meldde het ministerie van Ministerie van Toerisme en Oudheden van Egypte op eind november in een persbericht
Eén van de gevonden mummies
Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudhede
Grieks-Romeins begrafenisritueel
Mummies met gouden tongen waren populair tijdens de Grieks-Romeinse periode, vertelde Salima Ikram, een professor in egyptologie aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro. De Grieks-Romeinse periode duurde van ongeveer 332 voor Christus, toen Alexander de Grote Egypte veroverde, tot 395 na Christus, toen het Romeinse Rijk definitief in tweeën werd gesplitst. Volgens de archeologen dateren de gevonden mummies waarschijnlijk uit verschillende periodes binnen dit tijdperk. De gouden tongen zijn een "kenmerk van de begrafenisvoorbereidingen in de latere Grieks-Romeinse periode, toen gouden tongen en soms zelfs 'ogen' op gebalsemde lichamen werden geplaatst", zo verklaart Ikram (die niet betrokken was bij de opgravingen).
Gouden tongen om te praten met de goden
Tijdens de Grieks-Romeinse periode ontstond in Egypte het geloof dat gouden tongen en gouden ogen "de overledene in staat zouden stellen te spreken, zien en proeven in het hiernamaals", aldus Ikram. In het oude Egypte geloofde men dat de doden na hun overlijden voor een soort ‘goddelijke rechtbank’ het hof van Osiris, de god van de doden, moesten verschijnen. Hier moesten ze vragen over hun aardse daden en leven beantwoorden, voordat ze werden toegelaten tot het hiernamaals.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Deze gouden tongen waren mogelijk bedoeld om de overledenen te helpen om de vragen te beantwoorden voor Osiris en de andere goden en godinnen en zo hun overgang naar de onderwereld te vergemakkelijken, zo speculeren de archeologen. Dit is de meest gangbare theorie, maar sommige onderzoekers dragen andere redenen voor de gouden tongen aan. “Gouden tongen en gouden ogen zijn manifestaties van de transformatie van de overledene in goddelijke wezens", zo verklaart Ikram tegenover Live Science, erop wijzend dat de oude Egyptenaren geloofden dat het vlees van de goden van goud was gemaakt.
De necropolis bij Quesna
Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden
Hoe verder?
Afgelopen jaren zijn elders in Egypte mummies met gouden tongen gevonden, onder meer in Taposiris Magna, een archeologische vindplaats aan de Middellandse Zeekust, en Oxyrhynchus, een archeologische vindplaats ongeveer 174 kilometer ten zuiden van Caïro. De onderzoekers hopen op deze manier meer inzage te krijgen in waar de gouden tongen daadwerkelijk voor werden bedoeld en ook door en voor wie ze werden aangebracht.
Inmiddels is de analyse van de gevonden overblijfselen in Quesna in volle gang. De onderzoekers hopen op deze manier meer informatie over de identiteit van de mummies te krijgen.
Bronnen: Heritage Daily, Live Science
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!