Gouden tong

Een van de gevonden schedels met gouden tong

Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Egyptische mummies met gouden tongen ontdekt

Bij een archeologische vindplaats genaamd Oxyrhynchus, in de buurt van het Egyptische plaatsje El-Bahnasa, hebben archeologen twee mummies gevonden met bladgouden tongen in hun mond. Ook werd een derde kleinere gouden tong ontdekt, die waarschijnlijk afkomstig van een (niet gevonden) mummie van een kind. De gouden tongen moesten volgens experts de overledenen helpen om in het hiernamaals met de goden te kunnen spreken.

De mummies werden gevonden in twee graftombes uit de tijd van de 26ste dynastie (664 - 525 v.Chr.). Een van de gemummificeerde lichamen is afkomstig van een man, de andere van een vrouw. Het lijkt erop dat de graftombe van de vrouw al is geplunderd, maar de mannelijke graftombe is al die tijd waarschijnlijk ongeopend gebleven. “Dit is een belangrijke ontdekking, aangezien het zeldzaam is om een graftombe te vinden die nog nooit geopend is,” liet Esther Pons Melado, codirecteur van de Archeologische missie van Oxyrhynchus, weten in een interview met The National.

Drie gouden tongen

In totaal zijn er drie tongen gevonden. Een is waarschijnlijk afkomstig van de mummie van een kind, welke niet gevonden is

Egyptisch Ministerie van Oudheden.




Geschiedenis van Oxyrhynchus

Oxyrhynchus was de hoofdstad van de 19de nome (provincie) van Opper-Egypte. Oorspronkelijk heette de stad Per-Medjed, vernoemd naar de Medjedvissen die als heilig gezien werden in het oude Egypte. Na de verovering van Egypte door Alexander de Grote in 332 v.Chr. werd de naam ‘vergriekst’ tot Oxyrhynchus, wat "scherp geneusd" betekent. Dit is eveneens verwijzing naar de Medjedvissen.  

Merdjed

Een Oud-Egyptisch beeldje van een Medjed, met zijn karakteristieke puntvormige neus

Daderot via Wikimedia Commons



Gedurende de Hellenistische periode (323 - 33 v.Chr.) groeide Oxyrhynchus uit tot een van de belangrijkste steden van Egypte. Tijdens de Romeinse en Byzantijnse periode bleef de stad zijn belangrijke status behouden. Na de Islamitische verovering van Egypte (tussen 639 en 646 na Christus) raakte de stad echter in verval. Dit kwam mede doordat het systeem van kanalen, dat de stad nodig had voor zijn watervoorziening, tijdens de verovering vernield was.

Graftombes

De gevonden graftombes van een vrouw (links) en een man

Egyptisch Ministerie van Oudheden.



Sinds het einde van de 19de eeuw worden er bij Oxyrhynchus archeologische opgravingen gedaan. Aangezien de stad honderden jaren lang als belangrijk financieel en administratief centrum heeft gediend, hebben archeologen hier grote hoeveelheden beschreven papyrus gevonden. Deze teksten geven een goed beeld van hoe het leven in de stad er onder de verschillende dynastieën en overheersers uitzag.


Meer weten over archeologische vondsten van het oude Egypte? In het huidige nummer besteden we ruime aandacht aan het 'dodenboek van Qenna', de langste papyrusrol in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Abonneer nu en mis nooit meer een nummer van Archeologie Magazine.  Ja graag!


Verdere vondsten

De twee nieuw-ontdekte graftombes kunnen nu toegevoegd worden aan de rijke geschiedenis van Oxyrhynchus. Beide mummies werden aangetroffen in kalkstenen sarcofagen. In de graftombe van de man werden ook nog vier canopische vazen ontdekt (waarin de organen van de man bewaard werden) evenals een scarabee en 400 faiencen beeldjes. Waarschijnlijk was hij dus van een redelijk hoge status. Wie de man en vrouw precies waren is nog onbekend. De archeologen hopen hier na verder onderzoek meer uitsluitsel over te kunnen geven.

Faiencen beeldjes

400 Faiencen beeldjes werden ontdekt in het graf van de man

Egyptisch Ministerie van Oudheden.



Bronnen: Archeologische missie van OxyrhynchusART News, The National, Wikipedia


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Meer lezen