Slachtoffers Spaanse Burgeroorlog opgegraven in nationaal project

Archeologen en antropologen van Cranfield University, University Complutense of Madrid (UCM) en Mapas de Memoria (Maps of Memory) in Almagro.

Cranfield Forensic Institute

Archeologen helpen slachtoffers Spaanse Burgeroorlog te identificeren

Archeologen zijn begonnen met het opgraven van slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Het team richt zich op degenen die geëxecuteerd en begraven zijn op een begraafplaats in Almagro in de regio Ciudad Real. Doel van het project is om de slachtoffers te identificeren en hen een waardige laatste rustplaats te geven.

De Spaanse Burgeroorlog

De Spaanse Burgeroorlog begon in 1936 toen een aantal rechtse generaals (de nationalisten), onder wie Franscisco Franco, een coup pleegde tegen de nieuwe linkse regering (de republikeinen). Deze staatsgreep lukte echter maar in een deel van Spanje, waarna er een jarenlange burgeroorlog tussen de republikeinen en nationalisten volgde. De Spaanse Burgeroorlog duurde tot 1939 en kostte een half miljoen mensen het leven. Mede dankzij de steun van zowel fascistisch Italië als Nazi-Duitsland, kwamen de nationalisten uiteindelijk als winnaar uit de bus. Franco installeerde hierna een militaire dictatuur, die tot zijn dood in 1975 zou aanblijven.

Slachtoffers in massagraven identificeren

Zowel tijdens als na de burgeroorlog executeerden de nationalisten op grote schaal hun politieke tegenstanders. Een groot deel van de slachtoffers werd hierbij in anonieme massagraven gegooid. Hierdoor is het voor veel nabestaanden van de slachtoffers al decennialang onduidelijk waar de lichamen van hun (groot)ouders precies gebleven zijn. De onderzoekers willen met dit project antwoorden bieden op de vraag wat er met deze slachtoffers is gebeurd.

Tijdens het regime van Franco zijn er in Almagro tientallen inwoners gedood door lokale medestanders van Franco en in een anonie massagraf gegooid. De onderzoekers wisten door archiefonderzoek de namen van een aantal slachtoffers te achterhalen, waarna de opgraving kon beginnen. Deze opgraving richt zich op het vinden van 26 mensen die in een apart gedeelte van de begraafplaats in Almagro zijn begraven tussen 1939 en 1940. Tot nu toe zijn er al verschillende lichamen gevonden met daarop persoonlijke eigendommen en kledingresten, wat helpt met het identificeren van de lichamen. Confronterend is het feit dat alle gevonden lichamen hoofdwonden hebben van pistoolschoten, wat erop wijst dat ze inderdaad geëxecuteerd zijn.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Grootschalig onderzoek

De opgraving maakt deel uit van een grootschalig onderzoek van Cranfield University, de Universiteit van Madrid en Mapas de Memoria . Het is een nationaal project met als doel om de overledenen in ere te herstellen en terug te brengen naar hun familieleden, die soms al decennialang naar hen op zoek zijn. Sinds 2000 zijn er al zo’n 7.000 slachtoffers teruggevonden. Eerst werden de massagraven uit de Spaanse Burgeroorlog door archiefonderzoek gelokaliseerd. Vervolgens graven archeologen de lichamen op, waarna forensische antropologen de overblijfselen onderzoeken. Daarbij wordt er gezocht naar de families van de overledenen, zodat er door middel van DNA-onderzoek lichamen geïdentificeerd kunnen worden.

Waardig

Wanneer de lichamen door forensisch-antropologen zijn onderzocht op identiteit en doodsoorzaak, worden ze vrijgegeven en teruggebracht naar hun families. Deze kunnen hun verloren familieleden vervolgens een waardige laatste rustplaats geven. Personen wiens familie niet worden gevonden worden waardig herbegraven.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen