Het graf van Francisco Franco in het Vallei van de Gevallenen

Archeologen vinden massagraven uit Spaanse Burgeroorlog

Het graf van Francisco Franco in het Vallei van de Gevallenen

Op een begraafplaats in de Spaanse gemeente Valladolid is een groep archeologen op een bijzondere vondst gestuit. Ze vonden een aantal massagraven met lichamen uit de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Een bijzondere vondst: sommige doden hadden zelfs nog schoeisel aan.

De ontdekking werpt opnieuw nieuw licht op het onderzoek naar de bloedige periode van dictator Francisco Franco (1892-1975). In de Zuid-Spaanse stad Teba ontdekten archeologen in maart 2012 één van de grootste massagraven uit de tijd van Franco. Sinds het voorjaar van 2016 zijn er al 228 lichamen gevonden en vier massagraven opgegraven. Volgens historici zijn er onder de dictatuur van Franco ongeveer een half miljoen doden gevallen. Dit zou betekenen dat er waarschijnlijk nog honderdduizenden lichamen verborgen liggen.

Doden onder Franco's regime 

Valladolid speelde een belangrijke rol tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het was door haar ligging een strategisch punt voor republikeinse generaals. Tijdens de Burgeroorlog en het regime van Franco werden naar schatting tussen de 200.000 en 400.000 mensen op zijn verzoek gedood. Franco overleed op 20 november 1975 en hij werd begraven in het Vallei van de Gevallenen, ten noorden van Madrid.

Onderzoek zonder hulp Spaanse regering

De gemeenteraad van Valladolid bekostigde een deel van de opgraving. Het archeologische onderzoek is op touw gezet door actiegroepen en vrijwilligersverenigingen die de nabestaanden wil helpen met het opsporen van de doden.  De regering van premier Rajoy zag medewerking aan het onderzoek niet zitten. Hij kreeg daarop veel kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Afbeelding

By Georgio [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Bronnen:

nd.nl: massagraven gevonden in Spanje

Nos.nl: Franco's tombe moet weg uit de valle de los caído 

Historiek.net: Spaanse Burgeroorlog

Verzetsmuseum.org: Spaanse Burgeroorlog

Geschiedenis.nl: de Spaanse Burgeroorlog

Volkskrant.nl: Spaanse parlement keurt voorstel herbegraving Franco goed

Meer lezen
Tijdvakken
Landen