Fossiel chimerakrab gevonden

Swimming beautiful chimaera

Oksana Vernygora/University of Alberta

95 miljoen jaar oud fossiel van een krab ontdekt

Paleontologen van de Canadese Universiteit van Alberta hebben het fossiel van een eeuwenoude krab ontdekt. Deze ‘’chimerakrab’’ heeft de eigenschappen van veel verschillende geleedpotigen. De vondst is de eerste uit een eerder onbekende tak van de kreeftachtigen. 

Niet groter dan een kwartje

Onderzoekers vonden in het Andesgebergte in Colombia meer dan zeventig exemplaren van deze unieke fossielen. 95 miljoen jaar geleden leefde het diertje in het ondiepe gedeelte van de kust in het Krijt-tijdperk. De chimerakrab was niet groter dan een kwartje, maar is nog goed geconserveerd gebleven door de zachte klei waarin het diertje gevonden is. Bij de fossielen is goed te zien dat de chimerakrab eigenschappen van verschillende dieren had en de ogen van een larve. In de volwassen exemplaren van de chimerakrabben zijn daarnaast voortplantingsorganen gevonden, wat verder aangeeft dat de diertjes ook als volwassenen nog larvenogen hadden.

Het ‘vogelbekdier van de krabben’

Met de vondst ontstaat er een totaal nieuw idee over de evolutie van krabachtigen. De onderzoekers konden zien dat de pootjes peddel-vormig waren, wat aantoont dat de chimerakrab, anders dan andere krabben, voornamelijk zwom. Ondanks zijn gelijkenissen aan andere geleedpotigen, komt de chimerakrab uit een volledig andere familie. Je zou de chimerakrab wel als het vogelbekdier van de krabben kunnen zien, een ‘’missing link’’ van de geleedpotigen.

Kenmerken van de chimerakrab

De chimerakrab is genoemd naar de chimera, een wezen uit de Griekse mythologie dat samengesteld is uit delen van meerdere dieren. Net zoals dit mythische wezen heeft de chimerakrab eigenschappen van verschillende kreeftachtigen, namelijk de ogen van een larve, de bek van een garnaal, de klauwen van een krab en het schild van een kreeft. 

Bron:

  • University of Alberta

Afbeelding: 

  • Swimming beautiful chimaera: Oksana Vernygora/University of Alberta
Meer lezen