Mummie

De mummie werd aangetroffen in foetushouding.

UNMSM.

800 jaar oude Peruaanse mummie in foetushouding ontdekt

Bij de archeologische vindplaats Cajamarquilla, zo’n 20 kilometer ten westen van de Peruaanse hoofdstad Lima, hebben archeologen een mummie in perfecte staat gevonden, van ten minste 800 jaar oud. De mummie werd door touwen in een foetushouding gehouden. Volgens de archeologen vormt de manier waarop de mummie begraven is bewijs voor culturele uitwisseling tussen kust- en bergvolkeren.

Geschiedenis van Cajamarquilla

Cajamarquilla geldt als een van de grootste en belangrijkste archeologische vindplaatsen in Peru. Deze vindplaats bestaat onder meer uit de ruïnes van een grote pre-Inca stad, die gesticht werd door de Lima-cultuur, een volk dat tussen 100 en 650 na Christus de regio rond hedendaags Lima bewoonde. Na het verdwijnen van de Lima-cultuur is de stad enkele eeuwen grotendeels onbewoond geweest. Dit veranderde rond 1100, toen de Ichma-cultuur (1100 - 1469) zich in de stad vestigde. Cajamarquilla werd uiteindelijk voorgoed verlaten tegen het einde van de Late Tussenperiode (1000 - 1476). Dit gebeurde waarschijnlijk vanwege toenemende droogte en aardbevingen in de regio. Wanneer de stad precies is verlaten is niet helemaal duidelijk, maar de leegloop moet uiterlijk tegen het einde van de vijftiende eeuw zijn voltooid. Toen de Spanjaarden Cajamarquilla namelijk bereikten in 1532, was de stad al jaren niet meer in gebruik.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Begrafenisritueel uit de Andes

De mummie werd aangetroffen in een ovaalvormige grafkelder onder een van de vergane gebouwen van Cajamarquilla. “Karakteristiek aan deze mummie is dat het lichaam met touwen is vastgebonden en dat de handen het gezicht bedekken”, vertelt archeoloog Pieter van Dalen Luna in een interview met Reuters. “Dit was onderdeel van een begrafenisritueel dat gebruikelijk was in het Andesgebergte.” Hoe oud de mummie precies is, zal nog moeten blijken uit een koolstofdatering.

Mummie

--

UNMSM.Culturele uitwisseling

De manier waarop de mummie is begraven, is typerend voor volkeren in het precolumbiaanse Andesgebergte. Cajamarquilla ligt echter aan de kust. Volgens de archeologen bewijst hun ontdekking dan ook dat er een culturele uitwisseling tussen volkeren uit beide gebieden heeft plaatsgevonden. “Het belang van dit archeologische complex zit hem in zijn strategische ligging. Het zorgde ervoor dat de Ichma-cultuur invloed in de regio kon behouden, terwijl Cajamarquilla tegelijkertijd ook diende als plek voor culturele uitwisseling”, verklaren de archeologen in een persbericht.

De archeologen hopen dat een diepgaande studie van de mummie zal bijdragen aan het verdiepen van onze kennis over de culturele praktijken in de late precolumbiaanse periode van Cajamarquilla.

Bronnen: Arqueologia del PeruUNMSM.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Meer lezen