Maliënkolder

De gevonden Maliënkolder

Bartle D'Arcy / Granard Knights & Conquests

800 jaar oud Normandisch maliënkolder gevonden in Ierland

Op een nog niet bekendgemaakte locatie in Ierland is een ca. 800 jaar oud, vrijwel geheel intact Normandisch maliënkolder gevonden. De ontdekking werd aan het licht gebracht na een tentoonstelling over de Normandische invasie van Ierland (1169 - 1175) van de toeristische attractie Granard Knights & Conquests. Een bezoeker van de tentoonstelling herkende hier een replica van een Normandisch maliënkolder en liet weten een soortgelijke vondst gedaan te hebben.

Directeur van Granard Knights & Conquests Bartle D'Arcy liet in een interview met RTE weten dat - toen hij over de vondst hoorde - hij in eerste instantie dacht dat het slechts een fragment van een maliënkolder zou zijn. De vondst bleek echter een stuk spectaculairder te zijn. “We hebben een compleet maliënkolder. Hier zijn we helemaal door overdonderd,” aldus D'Arcy.

maliënkolder

De gevonden Maliënkolder

Bartle D'Arcy / Granard Knights & ConquestsARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


De Normandische invasie van Ierland

Gedurende de twaalfde eeuw bestond Ierland uit een lappendeken van kleine koninkrijkjes, waarvan de koningen veelal ondergeschikt waren aan een opperkoning. In 1169 riep de afgezette koning van Leinster, Diarmaid mac Murchadha, de hulp in van een groep Normandische huurlingen, om zijn koninkrijk te heroveren. Dit verzoek werd, met goedkeuring van de Engelse koning Hendrik II (eveneens de hertog van Normandië), ingewilligd. Binnen enkele weken veroverden de Normandiërs Leinster, waarna ze verdere aanvallen uitvoerden op naburige Ierse koninkrijken. Zo kwamen al snel grote delen van Ierland hierdoor onder Normandisch gezag.

Het Mottekasteel van Granard

In 1172 bereikten de Normandiërs het graafschap Longford in Centraal-Ierland. In de buurt van het Longfordse plaatsje Granard werd in 1199 een mottekasteel gebouwd, in opdracht van een Normandische edelman genaamd Risteárd de Tiúit. Een mottekasteel is een houten torenachtige versterking op een motte, een afgeplatte aarden heuvel. Vaak is van dit burchttype alleen nog de heuvel overgebleven, zo ook bij de Motte van Granard. Het kasteel diende als grensbewaking van de heerlijkheid van Meath, in het westen van Ierland.

Motte van Granard

De locatie van de Motte van Granard

Nilfanion via Wikimedia CommonsHoewel de maliënkolder niet is gevonden in Granard of bij de Motte van Granard, kon D’arcy wel laten weten dat het in de buurt van deze burcht is gevonden. “We denken dat het gerelateerd is aan de motte, aangezien maliënkolders duur waren.”

De vondst is inmiddels gemeld bij het Nationale Museum van Ierland, dat de maliënkolder binnenkort in bezit zal nemen en tentoon zal stellen.

Bronnen: RTE, Wikipedia (1) (2).


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen