Archeologische schatkamer: 3.000 artefacten gevonden op Angelsaksische begraafplaats

Een aantal (half) opgegraven artefcaten bij Overstone Gate

Museum of London Archaeology (MOLA)

3.000 artefacten gevonden op Angelsaksische begraafplaats

Bij opgravingen in het Britse Northamptonshire zijn archeologen op een ware archeologische schatkamer gestuit. Bij Overstone Gate legden ze namelijk een begraafplaats bloot, met daarin 3.000 voorwerpen uit de Angelsaksische tijd (450-1066). Naast duizenden sierraden, bevatten de graven ook aanwijzingen van een nederzetting uit de Bronstijd. Zo geeft deze opgraving een inkijkje in hoe mensen hier tot wel 4.000 jaar geleden leefden.

Een team archeologen van het Museum of London Archaeology (MOLA) verrichtte de afgelopen twaalf maanden opgravingen bij Overstone Gate. In deze periode legden ze maar liefst 154 Angelsaksische graven bloot, met daarin 3.000 grafgiften. Hiermee is dit de grootste Angelsaksische begraafplaats die ooit in de streek is aangetroffen.

Sieraden, wapens en kammen

Een groot deel van de grafgiften bestond uit sieraden. Zo vonden de archeologen onder meer 150 sierspelden, 15 ringen, 2.000 kralen en 15 chatelaines (een versierde riem met tuigjes eraan). Verder groeven archeologen ook de restanten van tientallen middeleeuwse wapens op, waaronder 25 speren, 40 dolken en 15 schildknoppen. Ten slotte bevatten de graven ook gebruiksvoorwerpen als cosmetica en kammen. Alle vondsten zijn naar het MOLA gebracht voor verder onderzoek.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Twee nederzettingen

Naast al deze voorwerpen, troffen de archeologen ook resten van een tot nu toe onbekende Angelsaksische nederzetting aan. Bij de dorpskern legden ze de resten van 20 gebouwen bloot, met daaromheen verspreid nog eens 22 gebouwen. Opmerkelijk genoeg bleek Overstone Gate echter al duizenden jaren vóór de komst van de Angelsaksen te zijn bewoond. De archeologen troffen namelijk ook aanwijzingen aan van een nederzetting uit de Bronstijd. Het gaat hier om vier gebouwen, van ongeveer 4.000 jaar oud. En alsof dit allemaal nog niet bijzonder genoeg was, troffen ze ook nog 3 grafheuvels en 46 graven uit de prehistorie aan, met daarin menselijke overblijfselen.

Schat aan informatie

Dit maakt deze opgraving extra uitzonderlijk. Het komt namelijk maar zelden voor dat een Angelsaksische nederzetting en een begraafplaats op dezelfde plek worden aangetroffen. Volgens Simon Markus (projectmanager bij het MOLA), kan deze opgraving ons dan ook veel over de Engelse geschiedenis leren. “Deze opgravingen helpen ons om te begrijpen hoe mensen leefden tijdens zowel de Angelsaksische tijd, ongeveer 1.500 jaar geleden, als tijdens de Bronstijd, bijna 4.000 jaar geleden. De menselijke resten vertellen ons over het dieet, de gezondheid en zelfs de afkomst van de mensen die hier leefden. Daarnaast kunnen we uit de gebouwen afleiden hoe hun dagelijks leven eruitzag en hoe ze het lokale landschap gebruikten, in maar liefst twee verschillende tijdperken,” aldus Markus.

Bronnen: MOLA, Heritage Daily


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen