Graecopithecus tanden

Enkele van de gevonden tanden

© 2017 Fuss et al.

7,2 miljoen jaar oude voorouder van de mens ontdekt

In Griekenland en Bulgarije hebben wetenschappers resten van een mensachtige gevonden, die 7,2 miljoen jaar geleden leefde in Europa en Afrika. Voornamelijk de tanden van deze voorloper van de moderne mens, die bij het fossiel werden gevonden, zijn interessant voor wetenschappers.  Deze voorouder, genaamd Graecopithecus freybergi, biedt een nieuw inzicht in onze evolutie. Deze resten zijn een van de oudste ooit gevonden.

Graecopithecus freybergi

Tot op heden werd aangenomen dat de afstammingslijn van de mens zich ongeveer vijf tot zeven miljoen jaar geleden van de afstammingslijn van de chimpansee/mensaap scheidde. De eerste mensachtigen zouden in Afrika hebben geleefd. Door de vondst van deze nieuwe mensachtige in de Balkan zijn echter nieuwe feiten aan het licht gekomen. De onderzoekers vonden onder andere tanden van de mensachtige, waaruit de ligging en grootte van de wortels kon worden afgeleid. Daar viel op dat de wortels van de kiezen meer lijken op die van de moderne mens dan van de mensapen. De Graecopithecus freybergi behoort dus tot de voorlopers van de moderne mens. Dit soort voorlopers werden eerst alleen in de Sub-Sahara van Afrika gevonden, maar nu dus ook in Europa.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Leefgebied Graecopithecus freybergi

De Graecopithecus freybergi die nu gevonden is, is enkele honderdduizenden jaren ouder dan de oudste voorouder die in Afrika is gevonden, aldus de Telegraph. Hierdoor verandert ons beeld over het ontstaan van de mensheid. Nu werd gedacht dat de mens was ontstaan in Afrika en niet in Europa. Deze vondst lijkt het tegendeel te bewijzen. Door deze vondst kunnen onderzoekers ook beter dateren wanneer de lijnen van de mensachtige en chimpansee zich scheidden. In de periode dat de Graecopithecus freybergi leefde, viel de Middellandse Zee regelmatig droog. Hierdoor kan het zijn dat deze soort door een landbrug van Afrika naar Europa is getrokken.


Bronnen:

Scientias.nl: Voorouder mens
Telegraph.co.uk: Birthplace mankind
Journals.plos.org: Birthplace mankind


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen