Kapitelen

Kapitelen uit de tijd van de Eerste Tempel

Shia Halevi, Israel Antiquities Authority.

2.700-jaar-oude villa gevonden in Jeruzalem uit tijd Eerste Tempel

Archeologen van de Israel Antique Authority (IAA) hebben verschillende kapitelen gevonden die toebehoorden aan een monumentaal pand uit de tijd van de Eerste Tempel (1000-586 v.Chr.). De archeologen vermoeden dat de bewoners van de villa een prachtig uitzicht op de Oude Stad en de tempel hebben gehad. Het huis lijkt verwoest te zijn in 586 v.Chr. door het Babylonische leger van de Bijbelse koning Nebukadnezar II, tijdens dezelfde belegering waarbij de Eerste Tempel verwoest werd. Na dit jaar begon de Babylonische ballingschap.

Het is onduidelijk wie in de villa gewoond heeft. Vanwege de vorm en de steensoort die is gebruikt voor de kapitelen, is duidelijk dat de kapitelen gemaakt zijn in de tijd van de koningen van Judea. Ze hebben karakteristieke vorm die onder archeologen bekend staat als proto-Aeolisch. Vandaag de dag kun je een illustratie van proto-Aeolische kapitelen nog terugvinden op vijf-shekelmunten.

Hizkia, Josiah en Sanherib

Volgens Yaakov Billig van de IAA is de villa ergens tussen de regeerperiodes van koning Hizkia (725-696 v.Chr.) en koning Josiah (640-609 v.Chr.) gebouwd. De villa lag in de tijd van de bouw net buiten de toenmalige stadsmuren. Gedurende Hizkia’s regeerperiode is Jeruzalem belegerd door de Sanherib (705-681 v.Chr.) koning van Assyrië en Babylonië. Hizkia was een vazal van Sanherib, die het waagde in opstand tegen hem te komen. Volgens de bijbel werd tijdens de belegering van Jeruzalem Sanheribs leger compleet verwoest door een engel van God. Historici vandaag de dag vermoeden dat Sanherib is omgekocht om de stad met rust te laten. Het feit dat de villa net buiten de oude stadsmuren gevonden is “getuigt van de opluchting die gevoeld werd door de inwoners van Jeruzalem toen de Assyrische dreiging voorbij was” vertelt Billig. De inwoners van Jeruzalem voelden zich blijkbaar dusdanig veilig, dat ze buiten de stadsmuren durfden te bouwen. 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Verwoesting van de villa

In 586 v.Chr. zijn grote delen van Jeruzalem verwoest door het leger van Nebukadnezar II (605-562 v.Chr). Het is waarschijnlijk dat tijdens deze verwoestingen de villa ook verwoest is. Nebukadnezars belegering was wederom het gevolg van een opstand van de vazalkoning van Judea. Na de val van Jeruzalem werd de Eerste Tempel verwoest en werden er veel joden als gevangenen meegenomen. In de Bijbel staat dit bekend als de Babylonische ballingschap.  

Uiterst zeldzame vondst

“Het is de eerste keer dat we een verkleinde versie hebben gevonden van de gigantische proto-Aeolische kapitelen die gebruikt werden voor de poort van het koninklijke paleis van Jeruzalem. De kwaliteit van het vakmanschap waarmee deze kapitelen gemaakt zijn, hebben we nog niet eerder aangetroffen en de goede staat waarin ze bewaard zijn gebleven is uiterst zeldzaam.” aldus Billig. Twee van de drie kapitelen waren precies bovenop elkaar begraven gevonden. Het is nog onduidelijk door wie, waarom en hoe ze begraven zijn. De archeologen van de IAA hopen met verder onderzoek hier antwoord op te krijgen.  

Bronnen: City of David, Israel 21c.

Meer lezen