Zabbar, Malta

Locatie van Zabbar, Malta

TUBS via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

2.000 Jaar oude Punische graftombe op Malta ontdekt

Bij het plaatsje Zabbar op Malta is tijdens de aanleg van een waterleiding een 2.000 jaar oude Punische graftombe gevonden. De tombe bevatte enkele menselijke botten en urnen met daarin crematieresten. Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat de botten afkomstig zijn van een volwassenen en een jong kind.

Naast de botten en urnen zijn ook een volledig intacte amphora, olielamp en een glazen parfumflesje gevonden, die typerend Punisch zijn. Het materiaal is overgebracht naar een laboratorium van de Maltese Superintendence of Cultural Heritage voor verder onderzoek.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Wie waren de Puniërs?

Puniër is de naam die de Romeinen gaven aan de bewoners van Carthago en de westelijke kusten van de Middellandse Zee. Deze volkeren stamden af van de Feniciërs, die een gebied bewoonden dat tegenwoordig grofweg Libanon en Syrië beslaat. Tussen ongeveer 1500 en 400 v.Chr. waren zij de machtigste zeevaarders en handelaars van de Middellandse Zee en stichtten zij door het hele Middellandse Zeegebied kolonies, waaronder op Malta.

Eén van deze kolonies - Carthago - groeide uit tot een onafhankelijk handelsimperium dat jarenlang de grootste concurrent van het Romeinse Rijk vormde. Na een drietal oorlogen versloegen de Romeinen in 146 v.Chr. eindelijk Carthago en maakten de stad met de grond gelijk. Enkele tientallen jaren eerder, in 218 v.Chr., hadden de Romeinen al Malta veroverd. De lokale Punische cultuur bleef hier echter nog lang bestaan, zeker tot in de eerste eeuw na Christus. In het Maltees zijn tot op heden zelfs nog enkele Punische woorden bewaard gebleven.

Veranderende cultuur

“De begrafenisrituelen zijn in de loop der jaren veranderd, tijdens de Punische en Romeinse tijd.” vertellen de archeologen van de Superintendence of Cultural Heritage in een verklaring tegenover Malta Today. “Soms werden lichamen verbrand, terwijl andere intact begraven werden.” Verder onderzoek zal moeten uitwijzen hoe oud de graftombe precies is.

Bronnen: Malta Today, Wikipedia.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen