Houten beeld

Het gevonden beeld 

John Channing / AMS

1.600 jaar oud heidens houten beeld gevonden in Iers moeras

In het Graafschap Roscommon in Ierland is een 1.600 jaar oud houten beeld gevonden. Het beeld is ruim 2,5 meter lang en gemaakt van de gespleten bast van een eik, met aan de bovenkant een klein, in hout uitgehakt mensenhoofd. Waarschijnlijk diende het als heidens religieus symbool.

Mystieke moerassen

De vondst werd gedaan in de buurt van het plaatsje Gortnacrannagh in een moeras, waardoor het hout goed bewaard is gebleven. Volgens de archeologen zijn er in Ierland tot nu toe slechts twaalf van dit soort houten beelden aangetroffen, waarvan het ‘Beeld van Gortnacrannagh’ de grootste is. “Onze voorouders zagen moerassen als mystieke plekken waar ze in contact konden komen met hun goden en het hiernamaals,” aldus archeoloog en hoofd van de opgravingen Eve Campbell.

Schets

Een schets van het houten hoofd

John Murphy / AMSBij het beeld zijn ook dierenbotten en een rituele dolk aangetroffen. Dit duidt volgens Campbell op het feit dat er “hier dierenoffers werden gebracht. Het beeld was waarschijnlijk onderdeel van deze rituele ceremonies.”


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Waar werden de beelden voor gebruikt?

Een aantal van dit soort beelden, die eerder zijn gevonden, zijn aan de onderkant uitgehakt in een puntvorm. Ook bij het recent opgegraven beeld lijkt aan de onderkant een puntvorm te zijn aangebracht. Waarschijnlijk stonden de beelden dus rechtop in de grond. Houtspecialist Cathy Moore liet weten “De betekenis van deze beelden is nog niet precies bekend. Misschien markeerden ze speciale plekken of moesten ze bepaalde individuen of goden voorstellen. Of misschien werden ze gebruikt als houten mensenoffers, waarbij ze in plaats van echte mensen aan de goden werden geofferd.”

Volledige grootte

Een voor- en zijaanzicht van het volledige beeld

AMSHet beeld is nu overgebracht naar de University College Dublin, waar het een driejarig proces zal doorlopen om het hout goed te preserveren. Hierna zal het aan de National Museum of Ireland geschonken worden.

Bron: AMS.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen