Nijlpaard
pexels.com
1,4 miljoen jaar oude bijl gevonden in Ethiopië
In Ethiopië is een ca. 1,4 miljoen jaar oude vuistbijl gevonden. Bijzonder aan deze bijl is dat hij van nijlpaardbot gemaakt is. Meestal werden vuistbijlen in deze tijd gemaakt van steen. Van bijlen uit bot vervaardigd zijn er maar tien in totaal gevonden. Deze zijn allemaal van olifantenbot gemaakt en zijn bijna allemaal minder oud.
De Homo erectus, een menssoort die leefde van 1,9 miljoen tot 140.000 jaar geleden, maakte primitief gereedschap, meestal van steen. Steen is makkelijker te bewerken dan bot. „Het is echt betekenisvol dat zo’n vroege mens de moeite heeft genomen om een vuistbijl te maken van een bot van een groot zoogdier dat hij waarschijnlijk kort daarvoor geslacht en gegeten heeft. Terwijl hij even goed steen had kunnen gebruiken dus.” meldt Israëlische archeoloog Ran Barkai aan de NRC.
Hoe is de bijl gemaakt?
De bijl is gevonden door een Ethiopisch-Japans onderzoeksteam onder leiding van Gen Suwa en is gemaakt van het dijbeen van een nijlpaard. Hij is 12,8 bij 7,5 cm groot en 4,6 cm dik. De bijl vertoont sporen van kernreductie. Dat is een methode waarbij een groter stuk steen of bot, langzaam wordt afgekloven tot het de gewenste vorm heeft bereikt. Ook zijn er micro-scheurtjes en andere aanwijzingen van het gebruik van de bijl aangetroffen. Hij werd gebruikt voor snijden, zagen en wellicht ook hakken. „De handbijl is gemaakt met een behoorlijk geavanceerde techniek, zo blijkt uit het grote aantal kleine, gecontroleerde afklovingen die de vorm van de bijl maken.” aldus Suwa.
Technologische sprong voor de mensheid
De vuistbijl is een ontzettend belangrijke technologische innovatie en een teken van mentale ontwikkeling van de mens. De oudste exemplaren zijn ca. 1,8 miljoen jaar oud en verschijnen rond dezelfde tijd dat de Homo erectus zich vestigde, in het tegenwoordige Ethiopië. Een tijdperk dat het Acheuléen genoemd wordt. Suwa: „De vondst van een botten handbijl van 1,4 miljoen jaar geleden, toont dat de geraffineerde afklooftechnieken in het vroege Acheuléen toegepast werden op zowel bot als steen. Ook is er nog meer bewijs van de geavanceerdheid van de technologie en het gedrag van de Afrikaanse Homo erectus”.