Italiaans team vindt ‘eerste’ voetsporen Homo Erectus

Italiaanse onderzoekers hebben mogelijk de oudste voetsporen van Homo Erectus gevonden. De afdrukken zijn bijna niet te onderscheiden van die van de moderne mens. Deze vondst kan volgens de archeologen leiden tot nieuwe inzichten in onze voorouders. 

Onze voorouder: Homo Erectus

Homo Erectus leefde tussen de 1.9 miljoen en 70.000 jaar geleden. Onze voorouder heeft zich vanuit Afrika verspreid naar het Midden-Oosten en vervolgens verder richting Azië. De moderne mens is ontstaan uit een Afrikaanse tak, naar schatting ongeveer 200.000 jaar geleden. Hoe oud de gevonden voetsporen precies zijn is niet met zekerheid te zeggen, maar de archeologen vermoeden dat ze ongeveer 800.000 jaar oud zijn. Als deze schatting juist is dan zijn dit de oudste voetsporen die ooit van Homo Erectus zijn gevonden.

Een unieke vondst

De voetsporen zijn gevonden in het zuidoosten van Eritrea, diep in de woestijn. Archeologen denken dat op deze plek, duizenden jaren geleden, een meer heeft gelegen. De afdrukken hebben zich vermoedelijk eerst met water gevuld en zijn toen opgedroogd en onder het zand terechtgekomen. Dat heeft weer geleidt tot de vondst die nu is gedaan: de vele afdrukken zijn gevonden op een steen van 26m2.

Onderzoekers enthousiast

De onderzoekers zijn enthousiast over de vondst: Their age is yet to be confirmed with certainty, but footprints will reveal a lot about the evolution of man, because they provide vital information about our ancestors gait and locomotion,” aldus Alfredo Coppa, de archeoloog die het onderzoek heeft geleid. Samen met zijn Italiaanse collega’s van de Sapienza Universiteit uit Rome is hij al een langere tijd actief op de locatie.

Erg zeldzaam

Voetsporen van Homo Erectus zijn erg zeldzaam en daarom vindt het team dat er meer onderzoek moet worden gedaan. Op de afdrukken zijn overigens niet alleen voetsporen van Homo Erectus te zien, maar ook de sporen van wilde dieren. Vermoedelijk was deze groep mensen bezig met een achtervolging. Om meer te weten te komen over onze voorouders willen de archeologen ook op andere plekken van het gebied de schep in de grond steken.

Bronnen

nvs24.com Italian team finds earliest footprints of Homo Erectus

thelocal.it italian team unearths 800k year old homo erectus footprint

lifeinitaly.com Italians find first footprints homo erectus

techworldnews.co 800000 year old footprints of homo

Afbeelding

commons.wikimedia Homo Erectus Skull

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's