Geen foto
homo erectus vuur

-

-

Homo erectus gebruikte miljoen jaar geleden al vuur

Een internationaal team van wetenschappers, geleid door de universiteit van Toronto en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, heeft het vroegste bewijs voor het gebruik van vuur ontdekt. In de Wonderwerk grot in Zuid-Afrika zijn microscopische sporen van as van hout samen met dierenbotten en stenen werktuigen gevonden in een aardlaag, die gedateerd is op een miljoen jaar oud. Dit is 300.000 jaar ouder dan de voorheen oudste datering van het gebruik van vuur.

De houtresten konden niet gedateerd worden door een koolstofdatering, daarvoor waren ze te oud. Ze zijn daarom gedateerd aan de hand van de bij de sporen aangetroffen stenen werktuigen, welke gemaakt zijn door onze voorouders, de Homo erectus. Dit bewijst dat zelfs de Homo erectus al vuur gebruikten in hun dagelijks leven.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De Wonderwerk grot is een enorme grot vlakbij de Kalahari waar eerdere opgravingen, gedaan door Peter Beaumont van het McGregor Museum in Kimberley (Zuid-Afrika), uitwezen dat daar veel menselijke bewoning is geweest. Tijdens het huidige onderzoeksproject is er ook analyse van de vondsten van Beaumont verricht. Analyse van het nieuwe sediment bracht verbrande plantenresten en botfragmenten aan het licht. De resten lijken te zijn verbrand op de vindplaats en niet te zijn verplaatst door wind of water.

Het bedwingen van vuur was een groot keerpunt in de menselijke evolutie. Het bedwingen van vuur heeft grote impact gehad op alle aspecten van menselijke beschaving. Gezellig rond het kampvuur zitten is misschien wel één van de belangrijkste aspecten van wat ons mensen maakt.

Bron: Red Orbit


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen