1100 jaar oude zeldzame Viking crucifix ontdekt

Een zeldzame gouden crucifix uit de Vikingtijd is in een veld nabij Aunslev (Denemarken) ontdekt. Volgens het Ladby Viking Museum, waar het exemplaar tentoon zal worden gesteld, is het artefact gevonden door een man met een metaaldetector. De man, Dennis Fabricius Holm, alarmeerde direct archeologen nadat hij de vondst had gedaan.

Oudste crucifix Denemarken

Het kleine gouden object, gemaakt in de vorm van een man met uitgestrekte armen (Jezus aan het kruis) is de  oudste crucifix die in Denemarken tot nu toe gevonden is. De hanger dateert uit de eerste helft van de 10e eeuw . “Het is ouder dan Harald Blauwtands runen steen uit Jelling”, aldus het museum. De stenen uit Jelling bevatten een figuur op het kruis en herinneren aan Blauwtands bekering van de Denen tot het christendom. Tot nu toe werd gedacht dat de massieve runen stenen, daterend uit 965, de vroegste afbeelding van Jezus op een kruis in Denemarken bevatten.

Christendom in Denemarken

Het object kan volgens experts van het Viking Museum in Ladby nieuw licht op het christendom in Denemarken werpen. Een crucifix representeert het meest bekende symbool van het christendom. Dit nieuw ontdekte exemplaar zou kunnen betekenen dat de Denen het christelijke geloof eerder aannamen dan voorheen gedacht werd. Het waardevolle object werd dus gevonden door Dennis Fabricius Holm, die met een metaaldetector in de weer was nabij een kerk op het eiland Funen. “Het is puur geluk dat dit kleine juweel het de afgelopen 1100 jaar in de grond heeft overleefd”, zegt het museum.

Vikingvrouw

Het figuur is vier centimeter in hoogte en weegt bijna dertien gram. De achterkant van het crucifix is glad, terwijl de voorkant gemaakt is van fijn gelede gouden draden en minuscule filigraan pellets. Aan de bovenkant zit een klein gat waaraan een ketting vastgemaakt kan worden. Het kruis lijkt veel op een zilver exemplaar dat in 1879 in Birka nabij Stockholm in Zweden is gevonden, in een graf van een Vikingvrouw. Over het nieuwe exemplaar zegt het museum: “Het werd waarschijnlijk gedragen door een Vikingvrouw, maar het staat nog niet vast of het kruis liet zien dat zij een christelijke Viking was of dat het kruis slechts een onderdeel was van de bling-bling van een heidense Viking.”

Bronnen:

www.news.discovery.com

www.archaeology.org

Afbeelding:

Een viking crucifix, via Wikimedia

Meer lezen