Romeinse villa

Grafische reconstructie van een 'villa rustica'

WIkimedia Comons, 'Villa Rustica Schema', 2009

Zeldzame opgraving van Romeinse villa in België

In België zijn zeldzame resten gevonden van een Romeinse villa. Archeologen hebben in Dilbeek, ten westen van Brussel, meerdere fundamenten van gebouwen gevonden uit de eerste of tweede eeuw na Christus.

België als onderdeel van het Romeinse Rijk

In de eerste eeuwen na Christus was een groot deel van Europa onderdeel van het Romeinse Rijk. België was voor de Romeinen een grensgebied, en had hierdoor een belangrijke militaire betekenis. De eerste twee eeuwen na Christus werden in België veel Romeinse wegen aangelegd en Romeinse nederzettingen gebouwd. Langs de oevers van de Maas lagen bovendien forten en gehuchten die volksstammen die naar het oosten wilden trekken moesten tegenhouden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Een Romeinse villa rustica

De bouwwerken die in Dilbeek gevonden zijn, zijn onderdeel van een villa rustica, een Romeins landhuis dat een agrarische functie had. Dit maakte onderzoeksbureau Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie (BAAC) vorige week bekend. Dit type Romeinse villa bestond uit meerdere bouwwerken. Om het gevonden terrein van 5,5 hectare is bovendien een gracht van ongeveer 2 meter breed gevonden.

Zeldzame vondst

De Romeinse villa die gevonden is stamt waarschijnlijk uit de tweede helft van de eerste eeuw na Christus. Volgens Peter Weterings, projectleider, komt het zelden voor dat er in België zo’n compleet en afgebakend terrein als deze ontdekt wordt.

Bronnen

www.vilters-vanhemel.be

nos.nl

www.nationalgeographic.nl

Meer lezen