Kinderen bij een archeologische vindplek

Jonge archeologen aan het werk

Ethos Heritage

Vrijwilligers graven middeleeuws bierhuis op in Engeland

Archeologen vermoeden dat ze de restanten van een middeleeuws bierhuis of herberg hebben opgegraven in Yorkshire, in het noordoosten van Engeland. Vrijwilligers hielpen de archeologen hier op grote schaal de opgravingen te doen. Het is een interessante vondst, aangezien het veld nagenoeg intact is gebleven. Een groot deel van de Engelse grond is indertijd omgeploegd of anderzijds bewerkt. De archeologen dateren de vondsten tussen de 12e en 15e eeuw.

Bierhuis

De archeologen denken dat ze te maken hebben met een middeleeuwse taveerne. Dit idee hebben ze door het soort voorwerpen dat ze vinden: ‘De potten die we vonden lijken niet te passen bij een woonhuis, we vonden veel handvatten van drinkkruiken’, aldus Emma Samuel, de assistent terreinmanager van Ethos Heritage. Ook groeven de archeologen en vrijwilligers lood van een raam, tegels en andere bewerkte artefacten van steen op. Daarnaast vonden ze een groot aantal messen, botten van dieren en potten, gedateerd tussen de 12e en 15e eeuw. In een normaal huis zouden er niet zo veel drinkkruiken aanwezig zijn, of dierenbotten op deze schaal. Dit duidt erop dat er door velen werd gegeten en gedronken in de taveerne.

Een archeoloog met een gevonden dierenkaak

Een archeoloog met een gevonden dierenkaak

Ethos Heritage

Vrijwilligers

De eigenaar van het terrein had een vermoeden dat er meer te leren viel onder de grond, en wilde het al laten onderzoeken. Ook had ze vooraf al een duidelijk beeld van hoe dit onderzoek eruit zou komen te zien; ze wilde de jeugd betrekken bij het project. Dit was koren op de molen van Ethos Heritage. Deze Britse erfgoedorganisatie zet zich namelijk in om mensen bij archeologische opgravingen te betrekken die daarvoor nog nooit in aanraking zijn geweest met archeologie. Zo waren er ‘gewone’ vrijwilligers, maar ook leden van de ‘Brownies’ en de ‘Rainbows’, lokale scoutinggroepen voor meisjes. Ze kregen na hun hulp een archeologisch insigne. Samuel: ‘Veel mensen bij de opgraving hebben nog nooit iets met archeologie te maken gehad. Ze wisten soms niet helemaal wat ze moesten verwachten, maar gaven het een kans. Sommigen bleven zelfs twee weken.’

Twee meisjes wijzen een vondst aan

Twee jonge archeologen wijzen een vondst aan

Ethos Heritage

‘Het bierhuis is een betekenisvolle locatie geweest, en waarschijnlijk voor langere tijd in gebruik. Het heeft een lange geschiedenis, en we zien pas het topje van de ijsberg. Het is echt een magische plek’, aldus Samuel. De opgravingen gaan dan ook door, om alles wat er over deze plek te weten valt te leren kennen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen