Geen foto

De oudste kroeg van Schotland

Of dit een echte pub of drinkhuis was, is tot nog toe onzeker.Bij de archeologische opgraving Jarlshof is mogelijk de oudste kroeg van Schotland ontdekt. De indeling van gevonden resten kunnen er op duiden dat mensen 4.600 jaar geleden onder het genot van een drankje verzamelden in deze pub. Tevens zijn er oude korenmolens gevonden, zogenaamde kweerns, wat kan betekenen dat er ook een bakkerij was. 


Of er daadwerkelijk een kroeg was, is niet zeker, maar volgens regionale archeloog Val Turner is er geen twijfel over mogelijk dat er bier gebrouwen werd in de IJzertijd. Naast het gebouw was een huis met een souterrain waar gerookt of gezouten vlees kon worden opgeslagen.

“We weten dat gezamenlijk vieren, en waarschijnlijk ook drinken, een onderdeel van het leven in de IJzertijd was,” aldus Noel Fojut, auter van Prehistoric and Viking Shetland. “Het bieden van royale hospitaliteit lijkt een belangrijke manier te zijn geweest om sociale status vast te stellen.”

“Het is echter moeilijk om een herberg of pub - waar mensen betaalden - te onderscheiden van een gemeenschappelijk dineer- of drinkhuis. Het is waarschijnlijker dat de hospitaliteit werd geboden door een lokale familie dan door een commerciële kroegbaas zoals we die ons vandaag de dag voorstellen.”

Jarlshof is een belangrijke archeologische opgraving in Groot-Brittanië. De plek werd pas in 1890 ontdekt nadat een storm een deel van de kust had weggeslagen. Daardoor kwamen resten bloot te liggen die dateren van 2.500 voor Christus tot de 17e eeuw.

Meer lezen
Tijdvakken