Een kristalscherf

Eén van de gevonden kristalscherven

Nick Overton

Scherven bergkristal gevonden op graven uit de steentijd in Engeland

Archeologen vonden ruim 300 scherven en flinters bergkristal bovenop graven uit de steentijd bij Dorstone Hill, in het westen van Engeland, tegen de grens met Wales. De archeologen gaan ervan uit dat de splinters kwarts 6.000 jaar geleden over de graven werden gesprenkeld bij wijze van ritueel.

“Je kunt uitgaan van een speciale gebeurtenis, het voelt alsof ze veel nadruk op het bewerken van het kristal legden. De mensen van toen zullen het [het kristal] zeker hebben gezien als karakteristiek anders.”, zegt archeoloog Nick Overton tegen Live Science. Nick Overton is post-doctoral research associate aan de universiteit van Manchester en publiceerde al over zijn bevindingen.

Toen de archeologen het eerste fragment tegenkwamen dachten ze dat het ging om een stukje glas. Toen Overton het van dichterbij bekeek, zag hij echter dat het net een andere kleur was. Toen realiseerde hij zich dat het hier ging om wat bijzonders en begonnen ze gericht naar het kristal te zoeken.

Een aantal gevonden kristalscherven

Een aantal van de grotere gevonden flarden bergkristal

Overton et. al., 2022. Gepubliceerd door Cambridge University Press namens het McDonald Institute for Archaeological Research.

Bergkristal

Opvallend is dat er in de buurt van Dorstone Hill helemaal geen bergkristal te vinden is. Er zijn twee plekken in de buurt waar het kwarts voorkwam in het Neolithicum en dat zijn grotten in het Snowdonia-gebergte in het noorden van Wales (zo’n 130 kilometer weg) en David’s Head in het zuiden van Wales (160 kilometer weg). Overton vermoedt dat de kristallen in grotere vorm zijn getransporteerd door middel van ruilhandelnetwerken, waarna ze op de vindplaats zijn gefragmenteerd in kleine stukjes. Bergkristal is prismatisch, wat betekent dat wanneer er licht in valt, het regenboogkleuren uitstraalt. “Dit moet voor de mensen in de Steentijd een speciaal iets zijn geweest, want ze hadden toen nog geen doorzichtige materialen, zoals glas.”, aldus Overton.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Bewerkt

Analyse van de kristalscherven suggereerst dat de grotere stukken bergkristal vakkundig in kleinere scherven werden gehouwen. Overton: “Het kristal werd niet scherp gemaakt om gereedschap mee te maken, maar de scherven werden verzameld om uit te strooien over de grafheuvels." Het grootste stuk dat de archeologen vonden is 34 millimeter in de lengte, dat geeft een idee van hoe groot de stukken kristal waren voordat ze in Dorstone Hill tot snippers werden gehakt. Overton hoopt dat ze chemische testen kunnen uitvoeren zodat ze een “geologische handtekening” kunnen vinden die ze vertelt waar het kristal precies vandaan komt.

Plaatsing van de flarden in de originele kristalvorm

Stukken die de positie bewijzen binnen het kristal en de richting van verwijdering.

Overton et. al., 2022. Gepubliceerd door Cambridge University Press namens het McDonald Institute for Archaeological Research.

Overton: “Het is belangrijk om te beseffen hoe fantastisch en interessant dit materiaal is. Ook helpt het ons om andere aspecten in het Neolithicum beter te begrijpen, zoals ruilhandel en hoe mensen toen nadachten over en omgingen met materialen die ze tegenkwamen.”

Klik hier voor het gepubliceerde onderzoek.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen