Vondst van internationaal belang op grootste neolithische vindplaats van Wales

Anglesey, een eiland in het noordwesten van Wales, is een enorme archeologische site. Sinds 2014 doen archeologen onderzoek op het eiland en sindsdien hebben ze een groot aantal neolithische vondsten gedaan. Onlangs vonden archeologen in Llanfaethlu, een dorpje op Anglesey, menselijke resten. Deze vondst zal onderzoekers van veel nieuwe informatie voorzien, zo verwacht men.

Opgravingen op Anglesey

Tot nu toe hebben archeologen op Anglesey al meer dan 6.000 voorwerpen opgegraven. Hiermee is het de grootste prehistorische archeologische vindplaats van Wales. De gevonden voorwerpen komen uit zowel de neolithische periode als uit de bronstijd.

Belang van de vondsten in Anglesey

Volgens archeologe Catherine Rees is de vondst van menselijke overblijfselen in Anglesey van enorm belang. Zij stelt dat menselijke overblijfselen in Wales extreem zeldzaam zijn, omdat beenderen in Wales normaal gesproken snel vergaan. Normaal worden menselijke overblijfselen in Wales slechts gevonden in megalithische tombes.

Dat er nu dus menselijke overblijfselen gevonden zijn zal leiden tot schat aan informatie voor onderzoekers. Zo werden er bijvoorbeeld verschillende tanden gevonden. Deze zullen informatie prijsgeven over de eerste boeren van Anglesey. Van de tanden kan afgeleid worden waar de personen vandaan komen en welk dieet zij hadden.

Vondst van internationaal belang

Volgens de archeologen is dit een van de belangrijkste vondsten van de afgelopen 50 jaar, en zal de vondst ongetwijfeld als zodanig erkend worden op internationaal niveau.  De vondst is ook belangrijk voor het bestaande debat over het leven in vroege agriculturele samenlevingen.

Bronnen

dailypost.co.uk anglesey dig

archaeology.org wales remains

Afbeelding

wikimedia.org foto: Rama, Crane

Meer lezen
Tijdvakken