Neolitische grafrituelen uit Ierland onthuld
In het noordwesten van Ierland zijn onderzoekers meer te weten gekomen over de grafrituelen van de bevolking uit de steentijd. Een nieuwe analyse van de tombes nabij Carrowkeel onthulde meer over wat er met hun lichamen gebeurde en waar de stenen heuvels toe dienden.
Cold-case team
Het Carrowkeel Passage Tomb Complex in County Sligo bevat talloze graven in door mensen opgeworpen stenen heuvels. Al in 1911 werden opgravingen verricht op de locatie, waarbij niet altijd even lichtzinnig werd omgesprongen met de graven. Het nieuwe onderzoek is onderdeel van een project waarbij nieuwe technieken op oude opgravingen worden losgelaten. Wetenschappers van de Universiteit van Otago uit Nieuw-Zeeland stortten zich op deze ‘cold case’ en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Bioarchaeological International.
Onderzoek legt grafritueel bloot
De onderzoekers analyseerden de botten van 40 individuen, afkomstig uit zeven verschillende tombes. Sommige resten waren niet verbrand, terwijl andere duidelijk sporen van crematie meedroegen. Vooral opvallend waren de inkepingen bij de pezen en gewrichtsbanden, afkomstig van stenen werktuigen. Waarschijnlijk was dit onderdeel van het grafritueel. Volgens dr. Weber, leider van het opgravingsteam, vond een ingewikkelde procedure plaats waarbij het lichaam in stukken werd verdeeld en verbrand. Vermoedelijk probeerde men de geest van de dode te bevrijden door de vleselijke resten te verwijderen.
Belang van Carrowkeel
Deze ideeën en rituelen vertonen overeenkomsten met andere gelijktijdig levende groepen, aan de andere kant van de Ierse Zee. Carrowkeel nam een belangrijke plaats in, in de Neolitische samenleving van Ierland. De grafheuvel was een portaal naar een andere wereld, waar contact met de voorouders mogelijk was. Ondanks de vervallen staat en relatieve onbekendheid van de locatie tegenwoordig, kent het gebied dus een groots verleden.
Bronnen:
Bioarchaeological International
Afbeelding:
By Jon Sullivan [Public domain], via Wikimedia Commons