Vossen speelden in de bronstijd al een belangrijke rol in huishoudens.
Pixabay
Vossen en honden al in de bronstijd belangrijk
Al in de bronstijd werden vossen en honden door mensen gedomesticeerd. En dat niet alleen, de relatie tussen mensen en de viervoeters was al dusdanig goed dat de dieren samen met mensen begraven werden. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek in het noordoosten van Spanje.
Archeologen onderzochten twee begraafplaatsen, waarbij de botten van een groot aantal honden én van twee vossen naast die van mensen werden gevonden. Daarbij bleek dat het dieet van de dieren grotendeels hetzelfde was als dat van mensen, waaruit de archeologen opmaken dat de dieren als huisdieren werden gehouden. Op twee plekken waren zelfs aanwijzingen dat de dieren deel waren van een begrafenisritueel, wat het idee dat het om huisdieren ging versterkt.
Dieet van de huisdieren
Het dieet van de dieren werd vergeleken met dat van mensen dankzij isotopenonderzoek. Dat deden de archeologen bij 64 mensen, 37 honden en 19 hoefdieren. Daarbij viel dus op dat de honden een zelfde soort dieet als de mensen hadden. Ook viel het op dat sommige honden een dieet kregen dat relatief veel granen bevatte. De archeologen vermoeden dat dat werd gedaan omdat die honden een functie hadden als lastdier. Om dat werk vol te houden, hadden ze een dieet nodig met andere voedingsstoffen. Dat de honden ook als lastdier werden gebruikt, was volgens de archeologen te zien aan de vergroeiingen in de skeletten van de dieren. Andere honden en vossen hadden de voor ons meer bekende taak om de nederzettingen en de kuddes van de mensen te bewaken tegen grote roofdieren.
Vos verzorgd door mensen
Een van de vossengraven was extra opvallen. Om te beginnen bleek uit onderzoek dat het dieet van dit exemplaar erop wees dat het dier al lange tijd door mensen werd verzorgd, maar of dat niet genoeg was, hadden de mensen het dier ook verzorgd toen het een poot brak. In het bot was de breuk nog zichtbaar, maar ook was te zien dat de poot door mensen behandeld was.
Economie en status
De begravingen van de dieren met mensen geven waardevolle aanwijzingen voor archeologen. In de eerste plaats tonen ze aan dat dieren een belangrijk onderdeel waren van de maatschappij in de bronstijd. Dat mens en dier samen begraven werden, geeft aan dat dieren een belangrijke rol speelden in de economie, maar ook als statussymbool.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Archaeological and Anthropological Sciences
Bron:
Eurekalert: Foxes were domesticated by humans in the Bronze Age