Geen foto

12 honden in uitzonderlijk Azteeks graf gevonden

Azteekse kalenderVrijdag 14 februari 2014 hebben Mexicaanse archeologen bekend gemaakt dat overblijfselen van twaalf Azteekse honden zijn gevonden in een graf in Mexico City.  De dieren zijn vijfhonderd jaar geleden begraven in een kuil en werden nu ontdekt doordat archeologen het gebied nog eenmaal mochten bestuderen voordat er een nieuwbouwproject start.

Geen typisch Azteekse begrafenis

Archeoloog Rocio Sanchez Morales van het National Institute of Anthropology and History verklaarde dat de honden in één kuil van twee vierkante meter groot zijn gelegd. Dit type begrafenis is voor de Azteken erg ongebruikelijk. Zij begroeven hun honden namelijk vaak samen met mensen. Dieren hadden een religieuze en symbolische betekenis voor het oude Mexicaanse volk. De zielen van overleden mensen werdendoor de dieren begeleid door de onderwereld. Honden dienden ookvaak als offer.

Offercultuur van de Azteken

Offers waren erg belangrijk in de cultuur van de Azteken. Het volk was namelijk bang dat hun rijk ooit opgeëist zou worden door de god Quetzalcoatl. Door mensen en dieren te offeren hoopten de Azteken de teloorgang van hun rijk af te wenden.
De twaalf gevonden honden zijn begraven tijdens de hoogtijdagen van het Azteekse Rijk, tussen 1350 en 1520. Het centrum van het imperium was de stad Tenochtitlán, het huidige Mexico-Stad. De archeologen stellen dat koolstofdatering en botonderzoek moet uitwijzen wanneer de dieren precies zijn overleden en of ze zijn vermoord.

Bron: UPI 12 Aztec dogs found buried in common grave in Mexico City

Meer lezen

Landen

Thema's